Policie navrhla obžalovat tři muže kvůli loňské střelbě na Libavé

Policisté navrhli obžalovat tři muže z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti kvůli loňské střelbě bojového vozidla pěchoty při cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Výstřel tehdy zranil dva vojáky jedoucí v druhém vozidle, jeden z nich utrpěl těžká zranění.

Případ po ukončení vyšetřování již policisté předali žalobcům, řekla v úterý krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Mezi obviněnými jsou dva vojáci, třetímu již služební poměr skončil, sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Událostí se zabývala i komise náčelníka Generálního štábu, šetření již ukončila a svou zprávu postoupila policii k využití. „Policie sdělila třem příslušníkům obvinění a zahájení trestního stíhání. Jednomu z nich zanikne služební poměr vojáka z povolání k 31. lednu 2017. Současně velitelé Pozemních sil AČR a 7. mechanizované brigády přijali příslušná opatření vůči osobám, které se dopustily kázeňského přestupku,“ řekla již dříve mluvčí Generálního štábu Jolana Fedorková.

Spis jsem dnes (16. 5. 2017) dostal na stůl. Má zhruba 1000 listů, začínám ho číst.
Jaroslav Rašendorfer
státní zástupce

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí mužům až čtyři roky vězení. „Spisový materiál byl v uplynulých dnech ze strany policejního orgánu ukončen a s návrhem na podání obžaloby předán na okresní státní zastupitelství. Návrh na obžalobu byl podán ze stejných trestných činů, ze kterých byli obviněni,“ uvedla Urbánková. Případem se budou zabývat žalobci z olomouckého okresního státního zastupitelství. 

Neštěstí se odehrálo loni v květnu. Podle dostupných informací jedno z bojových vozidel pěchoty během nočních střeleb na Libavé zasáhlo z kanonu další pásový transportér s tříčlennou posádkou uvnitř.

Dva lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Šlo o dva desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice, oba skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný 29letý voják utrpěl mnohačetná zranění.

Ministerstvo obrany později zveřejnilo, že přišel o levou ruku. V nemocnici bojoval několik dní o život. Jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.