Při nácviku v Libavé se zranili vojáci, jeden těžce. Podle Zemana byli postřeleni

Ve vojenském prostoru Libavá se ve středu večer zranili dva vojáci při nácviku střelby z bojových vozidel pěchoty. Jeden z nich je zraněn těžce, druhý utrpěl středně těžké poranění. Skončili ve Fakultní nemocnici Olomouc. Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Libavé řekl, že vojáky ve středu zranil výstřel z bojového vozidla pěchoty, které při cvičení zřejmě omylem vypálilo na druhý stroj.

„K incidentu došlo při nočních střelbách s tím, že jeden vůz vystřelil, zřejmě omylem, na druhý vedle jedoucí vůz. Takže to byla střelba z blízké vzdálenosti, a proto měla také ty následky, které měla,“ uvedl Zeman. Vojenská policie se podle něj snaží zjistit viníka. „Protože ty vozy mají několikačlennou posádku a zatím se neví, kdo to byl,“ dodal prezident, podle kterého byli zraněni vojáci tři.

Při nehodě byli podle prezidenta zraněni tři vojáci, armáda dopoledne ale informovala o dvou zraněných desátnících ze 71. mechanizovaného praporu Hranice. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Pavel Vysloužil dopoledne uvedl, že záchranáři ve středu večer ve vojenském prostoru Libavá vytáhli těžce zraněného devětadvacetiletého vojáka z útrob bojového vozidla pěchoty. „Jeho čtyřiadvacetiletý kolega měl poraněnou ruku a záda,“ dodal.

Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant přiblížil, že jeden ze zraněných vojáků utrpěl mnohočetná těžká poranění a jeho zdravotní stav je velmi vážný. „Naši specialisté jej akutně operovali. Poranění zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. V tuto chvíli je v umělém spánku, dýchá s pomocí přístroje a prognóza jeho zdravotního stavu je velmi nejistá,“ uvedl Havrlant. 

Druhý voják má podle mluvčího nemocnice středně těžké poranění v oblasti lopatky a je ve stabilizovaném stavu. „Je při vědomí a během několika dnů by mohl být propuštěný do domácí péče,“ podotkl Havrlant.

Oba zranění jsou desátníci ze 71. mechanizovaného praporu Hranice. Událost vyšetřuje Vojenská policie, uvedla Jolana Fedorková z Generálního štábu AČR.

Část vojenské oblasti Libavá přešla letos pod civilní správu

Vojenský prostor Libavá se od ledna zmenšil. Do civilního území se uvolnilo okolí obcí Město Libavá, Luboměř, Kozlov, Slavkov a údolí řeky Bystřice.

Podle původního plánu měla být část vojenského újezdu převedena pod civilní správu už loni v lednu, kvůli zdlouhavému projednávání zákona se to o rok posunulo. Území navíc vyžadovalo investice. Loni tam armáda investovala 36 milionů korun. Opraveny byly hlavně vodovody a kanalizace, rozvody elektřiny, komunikace, chodníky či mosty.

Do samotného vojenského újezdu se však zákaz vstupu ještě více zpřísnil. V březnu a dubnu se tam konalo dosud největší cvičení aktivních záloh české armády Hradba 2016. Ve výcvikovém prostoru se vystřídalo přes 830 lidí z aktivních záloh a 260 vojáků z povolání.