Marii Terezii odhalili u Prašného mostu, přijela také na Hrad

V pražském parku u Prašného mostu odhalili základní kámen budoucího pomníku Marie Terezie, od jejíhož narození uplynulo 13. května 300 let. Pomník by měl spíš vyjadřovat symbol vládkyně, ne realisticky ztvárnit slavnou panovnici. Marii Terezii si připomněli v den výročí také na Hradě.

Podle Jana Kovaříka, který pomník společně s Janem Proksou navrhl, bude socha panovnice před barokním opevněním na Prašném mostě vysoká 5,5 metru a na její realizaci bude zapotřebí získat tři miliony korun.

„Marie Terezie je jediná žena, která kdy usedla na český trůn, a proto si takový monument zaslouží,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Slavnostního poklepání kamene se ujal spolu s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Akci zakončila salva z pušek Habsburské gardy v dobových kostýmech.

Marie Terezie při zahájení sezony Pražského hradu
Zdroj: ČT24

Na výročí významné panovnice vzpomínali v sobotu i na Pražském hradě, kde příjezd průvodu Marie Terezie zahájil letní turistickou sezonu. V rámci zahájení byly zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty. „Třísté výročí jejího narození si připomínáme také proto, že za její vlády získal Hrad svou dnešní stavební podobu,“ připomněl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Pro návštěvníky se také poprvé otevřela pikniková louka v Jelením příkopu.

Události: Marie Terezie zavedla povinnou školu i čísla popisná (zdroj: ČT24)