Ostravský „skelet" i Dům kultury Poklad mají potíže. Problematické stavby se nedaří dokončit

Problematické stavby v Ostravě (zdroj: ČT24)

Dostavbu železobetonového objektu, který stojí naproti Domu kultury města Ostravy a desítky let hyzdí krajskou metropoli, bude mít na starosti nová firma. Jeho dokončení si od stávající společnosti RedHouse Development převezme firma Smart Innovation Center (SIC). Problémy provázejí také chátrající Dům kultury Poklad v Porubě. Zde se zástupci města neshodli na ceně dodatečných prací.

Stavba bude v pořadí už podruhé zakonzervována. „Město totiž kvůli neshodám ukončuje spolupráci s jejím současným zhotovitelem ‒ sdružením společností Stamont Pozemní stavitelství a Vítkovice Revmont Engineering,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

„Neshody byly dány tím, že jsme se nemohli domluvit na pojmenování nových změnových listů. Zda jde o nové práce, nebo vícepráce,“ objasnil náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Na stavbě je třeba udělat podle jednatele společnosti Stamont Karla Menšíka ještě jiné práce, než které byly soutěženy. „Ty nejde dělat za ceny dva roky staré,“ dodal.  Nové výběrové řízení by mohlo být vyhlášeno už v závěru letošního roku. Město se ale podle ČT chystá upravit projektovou dokumentaci.

Ostrava dá souhlas k prodeji „skeletu“

Ostravští městští zastupitelé tento týden rozhodli, že nynějšímu vlastníkovi umožní prodej železobetonového objektu, který stojí naproti Domu kultury města Ostravy. Bez souhlasu města by tak firma Red House nemohla postupovat.

„Stávající smlouva, kterou má město uzavřenu se společností Red House, neumožňuje vlastně zcizovat ty nemovitosti, město na ně mělo dosud předkupní právo,“ vysvětlil primátor Tomáš Macura (ANO).

Firma Smart Innovation Center podle primátora plánuje objekt zčásti využít jako kancelářské prostory pro inovační a rozvojové firmy, část objektu by byla využita pro vzdělávací a výchovné účely, měla by tam vzniknout například cizojazyčná mateřská škola. „Přidanou hodnotou této transakce je právě fakt, že společnost SIC má nějaký rozumný koncept využití objektu, který v případě RedHouse chyběl,“ podotkl primátor.

Před opláštěním zhruba čtvrt století železobetonový skelet chátral:  

Společnost Red House Development objekt koupila za zhruba 53 milionů korun v roce 2008. V minulosti město několikrát žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu a na rozestavěném objektu, který ve městě chátral zhruba 25 let, se nepracovalo. Předloni v červnu zastupitelstvo města nejprve odmítlo opětovnou žádost vlastníka objektu o prodloužení termínu dostavby. Nakonec se obě strany na podmínkách dokončení stavby dohodly. Přestavba začala loni v březnu a podle smluvního dodatku muselo být opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, hotovy do konce roku 2016, což společnost splnila.

Zcela dokončena pak stavba musí být na konci letošního roku. Tato povinnost podle Macury zůstane i nadále zachována. Nový vlastník podle primátora reálnost termínu doložil uzavřením smlouvy s dodavatelem stavebních prací i harmonogramem výstavby.

  • Rozestavěný betonový skelet v sousedství krajského úřadu v Ostravě se před devíti lety stal dějištěm filmového natáčení. Staveniště nadchlo producenty sci-fi filmu Babylon A. D., ve kterém hraje hollywoodský herec Vin Diesel. Natáčely se zde scény připomínající newyorskou čtvrť Bronx.

Nová firma bude v případě, že projekt nedokončí, vázána smluvní pokutou ve výši 52,7 milionu korun. Macura dodal, že nový vlastník má pro tento případ připraveny bankovní záruky. „Kdyby SIC nesplnil ten termín a nám vznikl nárok na smluvní pokutu a nebyla nám tato smluvní pokuta vyplacena ze strany investora, tak to za něho plní banka,“ podotkl Macura. Doplnil, že společnost má již přiznanou i dotaci na dobudování objektu.

Rozestavěný dům měl být původně krajským sídlem komunistické strany. Po roce 1989 zůstal stát jako torzo minulého režimu. Nachází se přitom na poměrně frekventovaném místě v blízkosti kulturního domu i krajského úřadu.