S kamerou vzhůru. Podívejte se, co obnáší oprava chladicích věží v Dukovanech

Kamera ČT zachytila práci na chladicí věži v Dukovanech (zdroj: ČT24)

Technici začínají s opravami chladicích věží jaderné elektrárny v Dukovanech, odstraňují původní povrchy a nanášejí nové. Ve více než stometrových výškách se musejí spolehnout na úzkou montážní lávku zavěšenou na lanech. Kamera České televize měla možnost zaznamenat práce, jak je vidí právě pracovníci. Kvůli silnému větru museli dělníci několikrát přerušit práci, na vrchol věže se nakonec vůbec nedostali.

Nejhrubší a nejvíce porušený beton musí dělníci odstranit ručními bouracími kladivy. Na další lávce pak jejich spolupracovníci nanášejí nové sanační omítky. Jedna chladicí věž vyžaduje opravu plochy zhruba 50 tisíc čtverečních metrů, což se pro představu rovná asi 12 fotbalovým hřištím.

Na lávku se vejde maximálně 6 lidí i s materiálem, cesta do výšky 125 metrů zabere přibližně 20 minut. Musejí odstranit všechny nánosy až na původní armaturu. „Poté se ošetří výztuž tím, že se to pískuje, dále se to natře antikorozním nátěrem, a pak provádíme stříkání malty,“ přibližuje technik Štefan Kiss. První z chladících věží musí specializovaná firma stihnout opravit do prosince.