Dvacetistupňový mráz sevřel šumavskou Jezerní slať

Na šumavské Jezerní slati naměřili nad pátečním ránem meteorologové minus 20 stupňů Celsia. Teploty se dostaly výrazněji pod bod mrazu na řadě míst na jihu Čech, třeba České Budějovice zaznamenaly minus 4,1 stupně Celsia, což je překonané teplotní minimum pro tento den. Minima pro 21. duben ukázaly teploměry na 14 místech ze zhruba 150, kde se na území Česka měří teploty alespoň 30 let. Tématu „Extrémní počasí a klimatické změny“ se s meteoroložkou ČT Taťánou Míkovou bude věnovat i Devadesátka ČT24 od 20:00 hodin.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Na šumavském Churáňově bylo v pátek ráno minus 9,6 stupně Celsia. „Jsou to hodnoty relativně nízké, ale nemůžeme hovořit o extrému. Někdy se i ve druhé polovině dubna takto výrazně ochladí,“ řekl Václav Kubišta z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Nižší teploty se v jihočeském kraji drží už od začátku týdne. Na řadě míst sněžilo a na Šumavě leží souvislá vrstva sněhu. Podle Kubišty se v nejbližších dnech nepatrně oteplí. Přes víkend meteorologové očekávají denní teploty v Jihočeském kraji v rozmezí šest až deset stupňů Celsia.

Mrazy odcházejí

Nejnižší rekordní hodnotu ukázal teploměr ve Světlé Hoře na Bruntálsku. Minus 10,4 stupně Celsia přepsalo dosavadní minimum sedmi stupňů pod bodem mrazu z roku 1981.

Noc na sobotu už by mrazivá být neměla. Teploty podle předpovědi mají klesnout nejníže k sedmi až třem stupňům Celsia, k ránu ale může na severu v oblastech nad 600 metrů nad mořem sněžit. O víkendu bude hlavně oblačno, teploty přes den se jen mírně mohou dostat přes deset stupňů. V noci na neděli mohou klesnout i pod nulu.