Mostecký autodrom dostal výjimku pro šest akcí, zbytek kvůli hluku radnice nepovolila

Mostecká radnice povolila jen šest výjimek z protihlukové vyhlášky (zdroj: ČT24)

Mostečtí radní schválili pro autodrom šest výjimek z nové protihlukové vyhlášky. Dalších devět závodů, které byly naplánované na neděle, ale město zamítlo. Zhruba před měsícem začala platit nová městská vyhláška, jež provoz na autodromu omezuje. Ve čtvrti Souš, která se závodištěm sousedí, si totiž lidé stěžovali na hluk. Jenže na závodišti už byly akce předem naplánované.

„Schválili jsme tradiční podniky a akce s velkou návštěvností,“ uvedl primátor Jan Paparega. Počet návštěvníků uváděla společnost Autodrom Most k žádostem o výjimky.

„Mezi schválenými nechybí Czech Truck Prix, mistrovství České a Slovenské republiky motocyklů, mistrovství České republiky minibiků, Carbonia Cup, což je tradiční seriál závodů (jede se ve dvou termínech),“ shrnul primátor. Schválena je také výjimka pro The Most Historic Grand Prix v polovině května.

Celkem žádal autodrom o výjimky u 16 akcí, neuspěla třeba autoshow, která se má konat v neděli 16. dubna. Za porušení vyhlášky hrozí maximální pokuta 200 tisíc korun.

„Situace je pro nás nejasná, protože nevíme, co je s ostatními akcemi. Jestli jsou zamítnuty, nebo zdali máme doplnit informace. Nebo jestli budeme žádat znova,“ kritizuje praxi mostecké radnice ředitelka pro obchod a marketing na mosteckém autodromu Jana Svobodová.

Autodrom v Mostě
Zdroj: ČT24

Radnice plánuje nákup hlukoměru

Obyvatelé přilehlých domů naopak rozhodnutí města vítají. Šest závodů za sezonu je podle nich maximum. „Ten rozsah výjimek odpovídá rozsahu původních tradičních akcí, a víceméně s tím obyvatelé nemají problémy,“ tvrdí Martin Martinovský (Zdraví pro Most).

Aby mohla radnice hluk ze závodiště kontrolovat, plánuje pořízení hlukoměru. Právě jeho údaje by měly být dokladem při posuzování plnění nebo neplnění vyhlášky.

S autodromem těsně sousedí mostecká čtvrť Souš a právě její obyvatelé si na hlučnost autodromu stěžují dlouhodobě. Vznikla také petice, která byla podnětem k vzniku vyhlášky. V lokalitě žije přes 530 obyvatel. Krajští hygienici zaznamenali v uplynulých měsících opakované překročení hlukových limitů.

Nově proto musí být dodržován klid o všech státních svátcích, každou neděli od 12:00 a každý všední den od 18:00. „Nám se zdá, že některá ustanovení jsou až likvidační, ohrožující naše další fungování,“ kritizoval vyhlášku už dříve mluvčí autodromu Jan Foukal. 

Text vyhlášky prý mostecká radnice konzultovala s ministerstvem vnitra. Z jeho vyjádření vyplývá, že text není v rozporu se zákonem. Vedení autodromu ale považuje vyhlášku za protizákonnou. Jeho právníci už proto podali podnět k jejímu pozastavení.