V Mostě bude klid. Radnice přijala protihlukovou vyhlášku, která omezuje provoz autodromu

Vyhláška omezuje nedělní provoz autodromu (zdroj: ČT24)

Mostecká radnice vyslyšela stížnosti místních a přijala protihlukovou vyhlášku, která poměrně výrazně omezuje provoz na mosteckém autodromu. Vyhlášku podpořilo 41 ze 43 přítomných zastupitelů města. Vedení společnosti Autodrom Most se chce kvůli tomu sejít s vedením radnice. Firma se obává toho, že jsou některá ustanovení „až likvidační“. Na mosteckém autodromu se jezdí například závody mistrovství Evropy tahačů.

S autodromem těsně sousedí mostecká čtvrť Souš a právě její obyvatelé si na hlučnost autodromu stěžují dlouhodobě. Vznikla také petice, která byla podnětem k vzniku vyhlášky. V lokalitě žije přes 530 obyvatel. Krajští hygienici zaznamenali v uplynulých měsících opakované překročení hlukových limitů.

Paní Miroslava Hladíková bydlí naproti vjezdu do areálu Autodromu už 28 let. Hluk se podle ní zintenzivnil až v posledních dvou letech, kdy areál koupil nový vlastník a snaží se ho využívat maximálně.

Nově bude muset být dodržován klid o všech státních svátcích, každou neděli od 12:00 a každý všední den od 18:00. Za porušení vyhlášky hrozí pokuta až 200 tisíc korun.

„Cílem regulace této vyhlášky je zachování přijatelných životních podmínek tak, aby nedocházelo k narušování a snižování pohody bydlení a životní úrovně občanů města Mostu, části Souš,“ píše se v textu dokumentu, který radnice konzultovala s ministerstvem vnitra. Z vyjádření ministerstva vyplývá, že vyhláška není v rozporu se zákonem.

Autodrom už má letošní akce naplánované

Vyhláška začne platit 15 dní po vyhlášení, tedy na začátku motoristické sezony. Jenomže autodrom už připravil kalendář akcí na letošní rok, z nichž část se má konat právě v neděli.

První jarní akcí je mostecká autoshow naplánovaná na neděli 16. dubna. Autodrom tak bude muset žádat o výjimky z vyhlášky. „Výjimky bude projednávat rada. Budeme detailně posuzovat jednotlivé akce,“ řekl primátor Jan Paparega.

Vedení společnosti Autodrom Most chce o vyhlášce hovořit se zástupci radnice. „Některá ustanovení jsou nám nejasná, proto požádáme vedení města, aby to s námi projednalo. Nám se zdá, že některá ustanovení jsou až likvidační, ohrožující naše další fungování. Věci si chceme vyjasnit a podle toho přijmeme další kroky,“ reagoval na schválení vyhlášky mluvčí mosteckého autodromu Jan Foukal.