Zámek v Luhačovicích získá zpět rod Serényiů. Potomci zde chtějí žít

Zámek v Luhačovicích získá zpět rod Serényiů (zdroj: ČT24)

Barokní zámek v Luhačovicích na Zlínsku musí město vrátit původním vlastníkům z rodu Serényiů. Potomci hraběte žádali stát o vrácení památky od 90. let minulého století. Rod se mimo jiné výrazně zasloužil o rozvoj tamního lázeňství. V restituci získá i lesy a pozemky. Potomci, kteří žijí ve Vídni, se chtějí do Luhačovic přestěhovat a výhledově v zámku žít.

Vedení města už o podmínkách vydání jedná. Podle starostky města Marie Semelové (ČSSD) je to ale záležitost na několik  let. Potomci již získali část lesů, rozloha dalších pozemků se nyní zjišťuje.

Luhačovické panství bylo v majetku rodu od poloviny 17. století. „Jako poslední zde trvale působil Alois Serényi. V průběhu druhé světové války se ale za okupace přihlásil k německé národnosti. O navrácení československého občanství se po skončení války snažil, ale až do nedávné minulosti nebyla vzhledem k různým dějinným zvratům tato otázka dořešena,“ uvedla starostka.

Serényi tvrdil, že se přihlásil k německé národnosti z donucení. Soud mu dal za pravdu až nyní. O potvrzení, zda byl ke dni úmrtí československým občanem, požádala kvůli restitučnímu řízení v roce 2009 jeho nejmladší dcera Isabella Thienen-Adlerflycht. Loni bylo Serényimu občanství navráceno, restituční nároky potomků jsou tak oprávněné.

O zámek podle starostky ještě restituenti oficiálně nepožádali, město se už ale s nimi domlouvá, že v něm bude moci zůstat jedna ze dvou institucí, které zde nyní sídlí. Půjde buď o základní uměleckou školu, nebo o dům dětí a mládeže.

Park bude nadále otevřen veřejnosti

Radnice nyní hledá prostory, kam by jednu z institucí přestěhovala. „Při všech jednáních s restituenty ale bylo vedení města ujištěno, že je nečeká náhlé vystěhování institucí, ale na vše budou mít dostatek času,“ dodala Semelová.

Zámecký park by měl být nadále otevřen veřejnosti. Potomci rodu, kteří žijí ve Vídni, se chtějí do Luhačovic přestěhovat a výhledově v zámku žít. Město již dříve zrekonstruovalo levé křídlo zámku, opravovalo však i další části objektu a zahradu. „Budova však potřebuje další zásah,“ řekla starostka.

Barokní zámek v Luhačovicích
Zdroj: ČT24

Pozemky, na které by se měla vztahovat restituce, nyní řeší zlínský pozemkový úřad. Podle starostky jde například o plochy na okraji města, kde radnice chtěla stavět odstavné parkoviště. „Ve městě bylo v majetku vedeno 278 hektarů lesů. Dosud bylo vydáno 125 hektarů, po restitucích městu zůstane asi polovina dosud obhospodařované plochy lesů,“ doplnila.

Barokní zámek vybudoval v první polovině 18. století majitel luhačovického panství Volfgang Serényi. Postavil jej na místě původní tvrze. Jde o jednopatrovou stavbu s jednoduchou barokní fasádou. K památce přistavěl i kapli. Serényiům patřil například i zámek v Lomnici u Tišnova a také luhačovický velkostatek. Po válce o všechno přišli.