Liberecká nemocnice už má návrhy, jak by mohl vypadat nový pavilon za miliardu

Nemocnice už vybrala nejlepší architektonické návrhy (zdroj: ČT24)

Liberecká krajská nemocnice chystá výstavbu nového pavilonu urgentní medicíny za zhruba miliardu korun. Počítá se se vznikem jednotného příjmu, který zatím v nemocnici chybí. Kromě toho bude v pavilonu i ARO, neurologie nebo traumacentrum. Na střeše šestipodlažní budovy má vzniknout nový heliport. Výstavba má začít koncem příštího roku, nemocnice teď vybírá architektonický návrh.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Stávající kapacita přibližně 1000 lůžek už ale nestačí. „Už se nevejdeme do stálých kapacitních prostor a hlavně posíláme pacienta od čerta k ďáblu na různá vyšetření, takhle budeme v jednom baráku,“ dodává Luděk Nečesaný.

Stavba se musí obejít bez evropské dotace, hrazená bude pomocí úvěru. „Liberecký kraj počítá, že dá v příštích 20 letech na výstavbu nového pavilonu zhruba miliardu,“ dodává náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Menšími částkami přispějí také města Liberec a Turnov.

Architektonickou soutěž vyhrál SIAL

Nemocnice dostala do architektonické soutěže dostala 13 návrhů, porota z nich vybrala tři nejlepší a další tři ocenila. Žádný z návrhů sice nebyl optimální, to ale podle ředitele nemocnice Luďka Nečesaného ani nikdo nečekal. Cílem prý bylo získat od kvalitních architektů co nejvíce podnětů, které by se daly do projektu zakomponovat.

„My víme, které myšlenky chceme převzít z ostatních návrhů, a budeme se snažit přesvědčit vítězné projektanty, aby je zakomponovali do svého. Chceme, aby nám to medicínsky vyhovovalo,“ dodal Nečesaný.

Vítězem soutěže se stal SIAL, druhý byl Atelier Penta a třetí Domy. Mezi ně a další tři oceněné projekty nemocnice rozdělí na odměnách skoro pět milionů korun, z toho dva miliony získal vítězný návrh.

Zatím se ale neví, kdo bude novou nemocnici projektovat. Do jednacího řízení bez uveřejnění postupují první tři ateliéry, jako prvního osloví nemocnice SIAL. „Kdo to bude projektovat, by mohlo být vyřešené do dvou měsíců,“ doplnil projektový manažer modernizace nemocnice Luděk Černý.

Do fáze projektu navíc znovu vstoupí zdravotníci, aby nový pavilon co nejvíce vyhovoval z medicínského hlediska. „Musíme definitivně specifikovat, co kde bude. Zatím to byly jen návrhy, tak docela nahrubo. Teď budeme mnohem detailnější. Do diskuze budou přibrány i sestry,“ uvedl lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Unikátní „heliport - trojnožka“ půjde k zemi

Výstavba pavilonu by měla začít v závěru příštího roku v dolní části areálu nemocnice, přičemž stavební práce nemají omezit chod zařízení. Vzniknout by tam měl jednotný příjem, který nemocnice dosud nemá. V šestipodlažním pavilonu by měly být centrální příjem, operační sály, ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum i všeobecná chirurgie.

Heliport v liberecké nemocnici
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Na střeše má navíc vyrůst nová přistávají plocha pro záchranářské vrtulníky. Po dokončení tedy nejspíš půjde k zemi stávající unikátní heliport, který nemocnice postavila z evropských peněz za 40 milionů v době, kdy potřebovala udržet statut traumacentra. Na vrcholu trojnožky vrtulníky přistávají od roku 2014. Pro pacienty i lékaře bude nové řešení komfortnější. „Tak se omlouvám všem, kterým se líbí stávající heliport, ale bohužel bude odstraněn,“ dodává ředitel nemocnice. 

V dolní části areálu by pak měl vzniknout i parkovací dům, jednou z variant je, že by parkoviště bylo pod zemí.