Zlínské kino skončilo za plotem. Kvůli bezpečnosti kolemjdoucích

Jeden z největších kinosálů v České republice je již několik měsíců bez návštěvníků a nyní i za plotem. Budova má totiž narušenou statiku a potřebuje nutné opravy. Rekonstrukce ale zatím ještě nezačala a nyní by nosné zdi a střecha kina, které jsou v havarijním stavu, mohly ohrozit bezpečnost kolemjdoucích.

Na oplocené kino si musí místní zvyknout, protože podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka zmizí až ve chvíli, kdy bude budova zcela opravená. „Nyní se zabýváme tím, jakým způsobem budou záchranné práce probíhat a také tím, jaké bude další využití Velkého kina,“ popsal situaci mluvčí.

Město sál zavřelo na začátku letošního března právě kvůli havarijnímu stavu nosné konstrukce. Původně se hovořilo o demolici objektu, ale proti tomuto záměru se zvedla vlna nevole a radnice se rozhodla budovu opravit. 

  • Památkově chráněné Velké kino je s 1010 sedadly největším kinosálem s celoročním provozem v České republice.
  • Kino bylo postaveno v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu architekta Františka L. Gahury.
  • Původní kapacita hlediště byla 2270 míst, postupně byla snížena.

Na opravu stále chybí desítky milionů

Kvůli uzavření kina se v jeho prostorách letos neuskutečnil mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který v něm tradičně začínal a diváci v něm festivalové snímky sledovali od roku 1961.

Na záchranu funkcionalistické památky město vyčlenilo 60 milionů, už podle výpočtu před pár měsíci ale bylo jasné, že taková částka stačit nebude. Kdy se začne budova rekonstruovat, proto není jasné. V první řadě ale město bude muset sehnat další desítky milionů korun. Památkově chráněné Velké kino opraví Zlín pouze zevnitř. Venkovní vzhled se nezmění.