Průvodce brněnským Bronxem Kateřiny Šedé není černobílý

Kateřina Šedá díky tvorbě průvodce překonala vlastní předsudky (zdroj: ČT24)

Výtvarnice Kateřina Šedá vytvořila průvodce takzvaným brněnským Bronxem. Nyní část města známá jako sociálně vyloučená lokalita byla původně průmyslovým centrem a domovem bohatých měšťanů. Proto se autorka zaměřila na zobrazení Bronxu z jiné perspektivy a při vytváření průvodce překonala i vlastní předsudky.

Kateřina Šedá (1977) je česká výtvarnice, jejíž práce má blízko k sociální architektuře. Zaměřuje se na sociálně laděné experimenty, které mají za cíl vyvést zúčastněné ze zažitých stereotypů nebo ze sociální izolace. Pomocí jejich vlastní (vyprovokované) aktivity a díky novému využití všedních prostředků se pokouší probudit trvalou změnu v jejich chování.

Vydala řadu knih a publikací v nichž detailně mapuje jednotlivé projekty. Její práce obdržela řadu ocenění (Cena Jindřicha Chalupeckého, Essl Award, Nejkrásnější kniha roku 2012, Contemporary Art Society Award, Fluxus Award).

Kateřina Šedá
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Kateřina Šedá ukazuje pomocí pětisetstránkového průvodce BRNOX okolí Cejlu a Francouzské ulice. „Moje původní idea byla, že každý dům v lokalitě zpracuji jiným způsobem. A opravdu jsem se do toho pustila a chodila byt od bytu. Nakonec jsem plán ale musela změnit a vzniklo deset různých tras,“ popsala začátek projektu jeho autorka Kateřina Šedá. 

Stejně jak se od sebe liší samotná zastavení, mění se i forma, ve které je autorka prezentuje. V průvodci využívá vlastní zkušenosti z celého roku, kdy kniha vznikala a kdy procházela domy a mluvila s jejich obyvateli. V BRNOXu jsou tak nejen fotografie, ale i kresby, anekdoty, reportáže anebo rozhovory.

Čtenáři nepopisuje nechvalně proslulé prostředí povrchně, naopak se snaží ukázat oblast v jiném světle. „Komunit je tu celá řada a do všech se mi proniknout nepodařilo. V průvodci nic nehodnotím, je to sběr informací,“ dodala výtvarnice. V publikaci díky rozhovorům s místními vzniklo celkem 110 bodů, z nichž každý mapuje různorodé části vyloučené lokality jinak.

  • BÍLÁ TRASA - náboženství, svatby, parte, proklínání, domy, kde straší…
  • ŽLUTÁ TRASA – gurmánská: hospody, bary, recepty…
  • ORANŽOVÁ TRASA – nákupní: zastavárny, kadeřnictví…
  • RŮŽOVÁ TRASA – dětská: hřiště, školy a školky…
  • ČERVENÁ TRASA – historická
  • FIALOVÁ TRASA – holocaust
  • ZELENÁ TRASA – fauna a flora: potkani, vši, štěnice, psi…
  • MODRÁ TRASA – kultura a sport: domácí výzdoba, architektura…
  • ŠEDÁ TRASA – vesnice ve městě
  • ČERNÁ TRASA – večer a noc: nonstopy, drogy, prostitutky…

Při sběru informací Šedá nepoužívala kameru a často nepoužila ani fotoaparát. „Lidi to odrazuje od toho, aby se s vámi bavili, anebo vám svěřili nějaké informace, takže řadu informací nemám zaznamenané audiovizuálně, ale nemyslím si, že je to důležité,“ uzavřela výtvarnice.

Mapa provede zájemce po všech důležitých bodech
Zdroj: ČT24

Mapa Bronxu je k dostání v infocentru

Ke spolupráci na průvodci pozvala Kateřina Šedá novináře a spisovatele Aleše Palána, fotografy Martina Hlavicu a Adama Holubovského, grafičku Kristinu Drinkovou, skupinu BaTeŽo MiKiLu, bohemistku Lucii Faulerovou.

K průvodci, který bude v prodeji za 300 korun, vyšla mapa s názvem BRNOX/mapa brněnského Bronxu s ukázkami jednotlivých tras, kterou Turistické informační centrum zařadilo do svého portfolia informačních tiskovin pro návštěvníky Brna. Mapu zdarma a průvodce získáte v informačním centru v Radnické ulici.