Vitásková neuspěla s žalobou na soudce, který ji poslal do vězení

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla u Městského soudu v Brně s žalobou na ochranu osobnosti. Tu podala kvůli výroku soudce Aleše Novotného, který ji letos v únoru poslal na 8,5 let do vězení v kauze solárních elektráren. Vitásková jej později kritizovala a vyzvala k rezignaci.

Podle soudu Novotný opravdu naznačil, že Vitásková je šéfkou ERÚ díky manželce bývalého premiéra Janě Nečasové, dříve Nagyové. Soudně nakázané zveřejnění omluvy by ale způsobilo více nežádoucí pozornosti než výrok samotný. Vitásková požadovala omluvu v Mladé frontě DNES, Lidových novinách a Právu. Dále požadovala, aby její kopie byla zaslána také ČTK a České televizi.

  • Omluva inženýrce Aleně Vitáskové, předsedkyni Energetického regulačního úřadu: Já, magistr Aleš Novotný, soudce Krajského soudu v Brně, doznávám, že jsem dne 22. 2. 2016 v soudní síni Krajského soudu v Brně při vyhlašování rozsudku veřejně osočil paní inženýrku Alenu Vitáskovou, předsedkyni Energetického regulačního úřadu, že jmenování do své funkce dosáhla „díky nějakému jednání Jany Nečasové“. Pro toto tvrzení jsem neměl žádný důkaz a její vztah k paní Nečasové, dříve Nagyové, nebyl v průběhu trestního řízení zkoumán a ani s kauzou projednávanou před soudním senátem nikterak nesouvisel. Jsem si vědom, že jsem se dotkl osobní cti inženýrky Aleny Vitáskové jako odbornice a za své počínání se omlouvám.

Obhájce žalovaného soudce je s výsledkem spokojený. „Od začátku jsme argumentovali s tím, že žaloba je nedůvodná a soud nám vyhověl,“ uvedl advokát Lukáš Prudil. Zatímco on o odvolání neuvažuje, zástupce Aleny Vitáskové ano. „Divil bych se, kdyby soudce odsoudil soudce. Tento soudce je velmi příjemný, velmi inteligentní, netrval jsem na námitce podjatosti. Ale myslím si, že rozsudek není neprůstřelný,“ uvedl její zástupce Zdeněk Jemelík.

Novotný odsoudil Vitáskovou na 8,5 roku

Aleš Novotný poslal Alenu Vitáskovou letos v únoru na 8,5 roku do vězení za to, že dvě solární elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence na provoz. Rozsudek Krajského soudu v Brně je zatím nepravomocný. V květnu pak vyzvala Vitásková Novotného k rezignaci.

„Vzhledem k tomu, že jmenoval soudní senát, to znamená přísedící, v rozporu s Ústavou České republiky, tak je to jednoznačný důvod na rezignaci,“ uvedla Vitásková tehdy na tiskové konferenci. Většina soudců trestního úseku u krajského soudu se tehdy svého kolegy zastala a proti kritice se ohradila.

Předseda Krajského soud v Brně Milan Bořek na takové tvrzení reagoval slovy, že je nutné jej doložit. Podle něj v opačném případě obvinění, že jmenovaný soudce manipuluje s přidělenými spisy či s přísedícími, vyznívá jako nekorektní. 

Novotný řeší i milionové úniky Zadeha

Novotný rozhoduje nebo rozhodoval i případy Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha nebo odsouzeného řidiče Martina Nováka. Toho původně Novotný poslal za vytlačení dodávky ze silnice do vězení na 15,5 roku. Olomoucký vrchní soud pak trest zmírnil na 6,5 roku. Muž se před nástupem do vězení podle jeho rodičů upil k smrti.

„Není známo, že by se někdo jiný kvůli trestu upil k smrti, jak je uváděno. Každého lidského života je škoda, hledat však viníka v rozhodnutí soudu prvního stupně je absurdní,“ okomentoval už dříve případ soudce Aleš Flídr.