Horácký zimní stadion v Jihlavě má projít rekonstrukcí za půl miliardy

Události v regionech: Rekonstrukce Horáckého zimního stadionu (zdroj: ČT24)

Jihlavští zastupitelé schválili v úterý podobu a rozsah studie rekonstrukce Horáckého zimního stadionu a také vytvoření řídicího týmu projektu. Podle studie mají náklady na přestavbu dosáhnout zhruba 550 milionů korun. Spory o stadion mohou být jedním z důvodů rozpadu dosavadní koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora. Proti projektu totiž znovu vystoupili i někteří teď už bývalí koaliční zastupitelé za ODS.

Před pár dny představil architekt městu Jihlava zcela novou studii rekonstrukce stávající haly podle projektu, který je zhruba sedm let starý a na který už má město vydané stavební povolení.

Zjistilo se, že pro úplně novou halu na stejném místě už by se stavební povolení získat nepodařilo. Stadionu navíc v roce 2019 vyprší výjimka na provoz kvůli statice střechy, a hala tak bude na konci své životnosti.

Jihlavští zastupitelé proto studii, kterou dostali na stůl, schválili. Do příštího zastupitelstva, které se uskuteční 12. prosince, musí připravit návrh, kdo halu postaví a jak ji bude financovat.

Rozpočet je zhruba 550 milionů korun a varianty stavby jsou dvě – buď si město nechá zpracovat nový projekt a poté sežene firmu, která halu postaví, nebo vše zadá externí firmě, a ta projekt i celou halu pro město připraví na klíč.

Jihlava také zvažuje, že by se v roce 2019 ucházela o pořadatelství mistrovství světa juniorů v hokeji. Podmínkou ale je rekonstrukce stadionu na požadované parametry. Zastupitelé proto rozhodnutí, zda se město bude o pořadatelství ucházet, odložili.

Horácký zimní stadion byl otevřen v roce 1956, zastřešení získal v 60. letech. Vejde se do něj 7500 diváků. Problémy jsou hlavně se střechou stadionu, kabinami nebo technologiemi včetně vzduchotechniky a chlazení.

Petici za rekonstrukci stadionu na internetu dosud podpořilo téměř 1300 fanoušků. Letos na jaře město zvažovalo, že by místo rekonstrukce stadion zbouralo a postavilo zcela nový.