Plány pražské zoo: Nového pavilonu se dočkají exotičtí ptáci i lední medvědi

Rákosův pavilón nabídne průchozí voliéry (zdroj: ČT24)

Nový výběh pro lední medvědy, pavilon goril nebo novou expozici exotických ptáků chce v příštích pěti letech vybudovat pražská zoo: V rámci investic za víc než 800 milionů korun počítá i s výstavbou pavilonu pro pandu velkou.

Nový pavilon Arktidy pro lední medvědy a tuleně plánuje zoo zřídit v severozápadní části zahrady, která je klimaticky příznivější. „Lední medvědi se nacházejí v zařízení, které je staré více než 80 let a které je naprosto nevyhovující, navíc na jižně exponovaném svahu,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V případě, že zoo získá z Číny pandy velké, chtěla by ve spolupráci s magistrátem vybudovat i parkovací dům. Získání atraktivního a přísně chráněného zvířete ale ještě není jisté: je nutné, aby o zvířata požádal prezident nebo premiér, poznamenal Bobek. Ještě předtím navíc musí vzniknout architektonická studie na nový pavilon. 

Dříve se dočkají nového příbytku exotičtí ptáci – Rákosův pavilon už má hotovou hrubou stavbu. Tato nová expozice nabídne například průchozí voliéry, ve kterých budou mít návštěvníci přímý kontakt se zvířaty. 

Gorilí pavilon blokují spory s Trojou

Naopak pavilon goril se kvůli sporům s městskou částí Troja zřejmě odsune. „Pavilon goril už měl být ve výstavbě. Tam jsou problémy s městskou částí Troja čili můžeme mluvit o otevření v roce 2019 nebo 2020,“ poznamenal Bobek. Ve stejné době by mohla být otevřena i Arktida, v ideálním případě by měl být v roce 2021 podle Bobka otevřen pavilon pand. „Jak říkám ale, jsou to velmi optimistické úvahy,“ dodal.

Shinda se svým mládětem
Zdroj: Miroslav Bobek

Náklady pro nový pavilon goril mají dosáhnout 121 milionů korun. Ten současný se totiž nachází v nejnižší části zahrady, kterou ale ohrožují povodně. A jelikož gorily nelze evakuovat, chce tam zahrada přesunout výběh s jinými zvířaty, která lze v případě nutnosti přesunout do bezpečí.

Podle vedení zoo byla architekty stavba gorilího pavilonu navržena tak, aby nenarušovala krajinný ráz Troji a okolí Sklenářky. Proti návrhu jeho umístění se ale staví městská část Praha-Troja. Kritizuje až trojnásobné zvětšení pavilonu, nedořešené parkování i to, že bude zasahovat do přírodního parku. Na podporu stavby ale vznikla petice, pod níž se k dnešnímu dni už podepsalo více než 2000 lidí.