Smlouvy kraje s firmami spojované s lobbistkou jsou podle kontrolního výboru bez chyb

Bez pochybení a podle předpisů. Tak zhodnotil smlouvy a spolupráci kraje s firmami spojované se jménem lobbistky Jany Mrencové kontrolní výbor jihomoravského kraje. Kauzou údajné falešné mluvčí Lucie Proutníkové se tak zabývat nebude. Ve výboru jsou zástupci všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu, tedy z koalice i opozice.

Smlouvy a jejich plnění měla prověřovat pětičlenná skupina. Jeden člen se ale schůzky nezúčastnil. „Všichni čtyři ostatní zkontrolovali všechny objednávky, smlouvy i plnění za poslední čtyři roky. Smluvních vztahů bylo 29, z toho 28 bylo realizováno v rámci objednávky a jeden byl podle smlouvy,“ uvedl předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Stanislav Navrkal (KSČM).

Dodal, že plnění pracovní skupina kontrolovala například pomocí CD nahrávek nebo fotografií a kontrolou podpisů. „Z materiálů nebylo zjištěno
nedodržení právních předpisů včetně interních právních přepisů krajského
úřadu na úseku samostatné působnosti,“ dodal Navrkal.

Smlouvy zkontroloval i Jihomoravský kraj. „Smlouva je plněna, neshledali
jsme žádné nesrovnalosti,“ sdělila mluvčí kraje Eliška Windová.

Případ řeší národní policejní centrála

Zatímco krajský kontrolní výbor se kauzou zabývat nebude, začala ji nedávno řešit národní policejní centrála. Na základě informací z médií totiž brněnský státní zástupce Jan Petrásek podal podnět k prošetření vztahů právě mezi Jihomoravským krajem a firmami Marketingové centrum Profil a Producentské centrum Profil.

Těmto agenturám zaplatil kraj za čtyři roky téměř čtyři miliony korun. Podle státního zástupce existuje podezření, že společnosti inkasovaly peníze za práci, kterou neodvedly. Navíc doteď kraj detailně nevysvětlil, za co konkrétně je platil - jakou práci agentura odvedla a zda byly vynaloženy účelně veřejné peníze. Hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je jedním z podezřelých, podle svých slov vyšetřování vítá, nicméně kauzu označuje za vykonstruovanou.

Kauza začala letos v polovině července, kdy MF Dnes upozornila na to, že za kraj několik let posílala tiskové zprávy neexistující mluvčí Lucie Proutníková. Od tohoto jména se potom distancoval i sám hejtman Michal Hašek, nicméně podle médií a například bývalé mluvčí kraje se za ním zřejmě skrývá lobbistka Jana Mrencová, nepravomocně odsouzená za uplácení novinářů.