V Dole Paskov se těží minimálně. Přes 40 procent zaměstnanců nepracuje

Přes 40 procent zaměstnanců Dolu Paskov, který patří černouhelné společnosti OKD, má nemocenskou nebo jiný důvod, proč nepracuje. Právě Paskov je jednou z prvních šachet, která má být z finančních důvodů uzavřena.

Horníci oslovení Českou televizí (ČT) se shodli, že vyhlídka na práci v Dole Paskov není růžová. Podle zjištění redaktorky ČT Pavly Daňkové proběhly poslední přípravy na těžbu v dubnu. „Do konce roku přitom mělo být jasno, jak a kdy bude činnost dolu ukončena,“ dodala. Konkrétní termín ale dosud není znám.

Firma nejspíše nemá peníze na další těžbu. „Důl dnes produkuje 15 tisíc tun uhlí měsíčně,“ sdělila Pavla Daňková. Pro srovnání, v minulých letech se zde těžilo až 750 tisíc tun ročně. 

Problémy Dolu Paskov

Podle Františka Kotrby, mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu, je těžba v Dole Paskov ztrátová. „Co se týká zbytkových zásob uhlí v Dolu Paskov, je již dlouhodobě zřejmé, že se jedná o ekonomicky nevytěžitelné zásoby, a ani ostatní těžební lokality OKD negenerují takový profit, který by umožňoval pokrýt provozní ztráty Dolu Paskov. Pravidla veřejné podpory neumožňují subvencovat státem ztrátovou těžbu uhlí, byť by vláda a daňoví poplatníci takový záměr schvalovali,“ sdělil.

Pomoci má reorganizace

Situaci ohledně OKD včetně Dolu Paskov má vyřešit až reorganizační plán. „Určitě se bude zabývat řešením ztrátového Dolu Paskov. MPO dosud tedy neobdrželo žádné rozhodnutí o uzavření tohoto dolu a ani o stanovení konkrétního termínu,“ dodal Kotrba.

Reorganizační plán má OKD představit v průběhu prosince. O její reorganizaci rozhodli věřitelé v srpnu. Firma, která spolu s dodavatelskými firmami zaměstnává asi 12 000 lidí, tak může dále těžit a vydělávat.

Společnost má uznané pohledávky za několik miliard korun. Kdyby skončila v konkurzu, věřitelé by podle insolvenčního správce Lee Loudy zřejmě nedostali vůbec nic. Reorganizaci doporučoval Louda, vláda i moravskoslezská tripartita a vedení OKD.

Počítá se s postupným uzavíráním dolů a propouštěním, útlum ale bude pozvolný, některé doly mohou fungovat zřejmě až do roku 2023. Ztrátový Důl Paskov, který by mohl být uzavřen jako první, podle Loudy táhne dolů celé OKD. Pracuje v něm 1800 lidí, část z nich by ale asi našla práci na jiných šachtách.