Starost o Blanku bude na Praze. Firma ČKD Praha DIZ kvůli dluhům končí

ČKD Praha DIZ se nebude dál starat o tunel Blanka, který je ve zkušebním provozu. Kvůli dluhům ve výši stovek milionů firma Praze vypověděla smlouvu. Provoz tunelu Blanka bude zajišťovat městská Technická správa komunikací, reagoval náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

V únoru firmy ČKD Praha DIZ a Inženýring dopravních staveb (IDS) podaly k rozhodčímu soudu žaloby na Prahu kvůli neproplaceným fakturám za tunelový komplex Blanka. ČKD Praha DIZ se u arbitrážního soudu domáhá zaplacení více než 779 milionů korun.

Kvůli nezaplaceným pohledávkám teď firma vypověděla městu smlouvu. Informoval o tom generální ředitel společnosti Robert Wolf. Spor však podle Dolínka nebude mít na provoz tunelů žádný vliv.

Tunel Blanka byl otevřen loni v září, ČKD Praha DIZ měla na starosti technologickou část stavby. Problematická silniční stavba vyšla na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Kvůli Blance se v minulosti odehrály dvě arbitráže. Se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky milionů. V obou případech soud firmám vyhověl.

  • Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 tisíc aut. Z údajů z konce loňského roku vyplývá, že Blankou od jejího otevření projelo více než 4,3 milionu aut. Doprava se po otevření tunelu zhoršila v Dejvicích a v Břevnově a na příjezdu od Strakonic.

O ČKD Praha DIZ se zajímala daňová Kobra

Firma ČKD Praha DIZ se ale také dostala do pozornosti vyšetřovatelů daňové Kobry, kteří nedávno vyčíslili sumu, o kterou stát na daních ve spleti firem kolem ČKD Praha DIZ přišel. Podle Lidových novin se dostali k podobné sumě, jakou ČKD DIZ požaduje po Praze - 791 milionů korun.

V centrále společnosti zasahovala daňová Kobra v půlce května. Informaci pak dostaly banky, kde má firma účty, aby peníze nezmizely, za pomoci zástavního příkazu rovněž daňová správa spolu s policií a celníky obstavila nemovitý majetek.

Daňoví specialisté dospěli během několikaletého vyšetřování k tomu, že skupina až 70 lidí a podobného počtu firem kolem miliardáře Petra Speychala, který mimo jiné vlastní hokejovou Spartu, obcházela v komplikované síti placení daní. 

Mluvčí majitele ČKD Petra Speychala Jan Rachota řekl Hospodářským novinám, že ČKD Praha DIZ má v současné době více pohledávek za dlužníky nežli závazků. Po zákroku daňové Kobry je činnost firmy značně ztížena. „Společnost činí velmi intenzivní právní kroky k odstranění všech překážek, které ji nyí brání v plné činnosti,“ uvedl listu.