Zeman se zastal hejtmana Rozbořila: I pro politiky platí presumpce neviny

Presumpce neviny by podle prezidenta Miloše Zemana měla platit nejen pro občany, ale i pro politiky. Řekl to mimo jiné při zahájení třídenní návštěvy Olomouckého kraje v přítomnosti stíhaného hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Prezident hodnotil také hospodářský rozvoj kraje, který je podle něj nedostatečný.

Novináři podle Zemana dokážou každého odsoudit, aniž by verdikt vynesl soud. S odkazem na kauzu Jany Nečasové (Nagyové) uvedl, že výsledkem vyšetřování údajného spiknutí mohou být například nezdaněné kabelky.

Zeman samotnou olomouckou kauzu Vidkun, v níž policie vyšetřuje údajné propojení mezi podnikateli, policisty a politiky včetně Rozbořila, nezmínil. Dodal pouze, že dříve zastával názor, že u politiků by se měla brát v potaz presumpce viny, nicméně po některých nedořešených kauzách svůj postoj změnil.

Hejtman Rozbořil je obviněn z podplácení. Podle policistů se snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu.

Miloš Zeman na návštěvě Olomouckého kraje (zdroj: ČT24)

Prezident hodnotil také pomalejší hospodářský rozvoj Olomouckého kraje. Podle něj za to může nedostatek kvalifikovaných pracovníků a nízké mzdy. Zeman při té příležitosti slíbil, že pomůže s nasměrováním zahraničních investic do tohoto kraje.

„Vaším problémem už není nezaměstnanost, i když je nad průměrem republiky, ale není už hrozivá. Problémem je spíše nedostatek kvalifikovaných pracovních sil,“ uvedl Zeman.

Olomoucký kraj podle Zemana navíc z pohledu průměrné mzdy zaostává za ostatními regiony téměř o 4 tisíce korun, což je prý velký problém. „Samozřejmě je náš společný zájem, aby se růst průměrné mzdy zvýšil nejen ve veřejném sektoru, ale zejména v podnikatelském sektoru,“ podotkl Zeman.

  • Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu klesla na 6,2 procenta z březnových 6,8 procenta. Olomoucký kraj přesto v dubnu vykázal pátou nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Nezaměstnanost v České republice se v dubnu snížila na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Průměrná mzda v Olomouckém kraji loni ve 4. čtvrtletí meziročně stoupla o 765 korun na 25 215 Kč, tedy o 3,1 procenta. Ve srovnání s ostatními regiony Olomoucký kraj skončil na třetím místě nejnižších průměrných mezd.

Za dobrý počin prezident považuje plán krajského úřadu a přerovské radnice na vybudování nové průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova. „Budu se snažit, aby některé zahraniční investice byly směrovány právě do Olomouckého kraje,“ řekl Zeman.

Prezident připomněl, že vysokou nezaměstnaností sužovaný Sokolov v Karlovarském kraji nedávno získal miliardovou čínskou investici. „Takže jak vidíte, i prezident může leccos neformálně nebo formálně ovlivnit,“ dodal Zeman.

Podle Jiřího Rozbořila kraj sice plánuje novou průmyslovou zónu v Bochoři, zároveň se ale snaží podporovat podniky, které na jeho území už fungují a potýkají se s nedostatkem pracovníků. „Mzda je tady jedna z nejmenších, ale hospodářský růst (Olomouckého kraje) o osm procent je nejvyšší v České republice,“ podotkl.

Miloš Zeman se ještě ve středu vydá na Přerovsko do firmy Meopta a do Černotína. Ten získal titul Vesnice roku 2015 Olomouckého kraje.