Hejtman Rozbořil si kvůli obvinění z korupce stěžuje u Ústavního soudu

Olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství stížnost proti zahájení trestního stíhání, obrátil se proto na Ústavní soud. V takzvané olomoucké korupční kauze byl hejtman obviněn s trojicí dalších mužů, také s jejich stížnostmi naložil nejvyšší žalobce stejně.

Rozbořil tvrdí, že se žádného korupčního jednání nedopustil. Jeho obhájce Petr Konečný přiblížil, že ve stížnosti politik napadá nejen nezákonnost svého stíhání, ale i důkazy. „Pan Rozbořil je přesvědčen, že jeho stíhání je nezákonné a je podloženo důkazy, které neprokazují jeho vinu a byly pořízeny v rozporu se zákonem,“ řekl Konečný.

Společně s Rozbořilem jsou stíháni také dva vysoce postavení olomoučtí policisté a podnikatel Ivan Kyselý.

Obvinění v případě hejtmana se týká podplácení, podle policie se snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu. Obvinění je opřeno o odposlechy jeho hovoru se stíhaným náměstkem krajského policejního ředitelství Karlem Kadlecem v jedné z olomouckých restaurací. Rozbořil, který se s nimi již seznámil, však tvrdí, že žádný úplatek nikomu nenabízel. Podle něj jde o nedorozumění. I přes nátlak stranických špiček odmítl rezignovat na svou funkci, přišel však o místo lídra kandidátní listiny pro krajské volby.

Obvinění jsou stíháni na svobodě

Hejtman se už dříve společně s dalšími obviněnými obrátil také na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které však jejich stížnosti zamítlo. Podle NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné a odůvodněné a policejní orgán podle něj splnil zákonné podmínky. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství to považují za jedno z klíčových rozhodnutí.

Všichni čtyři obvinění muži jsou nyní stíháni na svobodě, Kyselý byl z vazby propuštěn 13. ledna, obvinění policisté jej následovali na základě složené kauce o den později. U hejtmana vazba navržena nebyla.

Takzvaná kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali na řadě míst 13. října minulého roku. Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. 

Petrůj byl po propuštění z vazby zproštěn výkonu služby. Kadlec byl již dříve propuštěn ze služebního poměru. Proti rozhodnutí olomouckého krajského policejního ředitele se však odvolal a jeho případ nyní řeší policejní prezidium.