Nové parkovací zóny v Praze budou bez karet a lístečků. Stačí zadat SPZ

Ke stání v nových pražských zónách placeného stání nebudou potřeba parkovací karty ani lístky z automatu. Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) představila nový systém, který bude spočívat v automatických kontrolách na základě registračních značek zaparkovaných vozidel. Ze současného území se zóny rozšíří do dalších částí města v srpnu nebo září.

Parkování v zónách placeného stání by měly být pro řidiče v Praze podstatně méně náročné než dosud. Rezidentům postačí navštívit úřad jednou, aby do systému zaregistrovali své auto, potom by již mělo vše fungovat na internetu. „V systému bude jejich registrační značka, opakované prodlužování karty pak vyřídí z domova,“ uvedl ředitel TSK Ladislav Pivec.

Zaplacené parkování bude místo karty nalepené na skle prokazovat právě registrační značka. Ta poslouží jako doklad zaplacení i při krátkodobém stání v zónách pro návštěvníky. Značku zadá řidič při placení do automatu. K placení poslouží kromě automatů také mobilní aplikace.

Tisková konference TSK: Je pořízeno kontrolní auto i nové automaty (zdroj: ČT24)

Kontrolovat zaparkovaná auta bude TSK pomocí kamer ve vozidle, které bude ulicemi projíždět. „Doplněno to bude ručními monitorovacími zařízeními v místech, kam nelze zajet,“ řekla manažerka úseku parkování společnosti ELTODO Dana Jurášková. Ruční zařízení bude mít k dispozici městská policie.

Zóny ve třech nových městských částech

Zóny placeného stání zatím fungují v Praze 1, 2, 7 a částech Prahy 3 a 16. V létě začne nový systém ve zbytku Prahy 3 (Jarově), Praze 5, 6 a 8. „Oproti současnému stavu nebude regulace plošná, ale zahrne pouze ta místa, kde je regulace potřebná,“ podotkl ředitel TSK.

Nová zóna placeného stání v Praze 3
Zdroj: TSK
Nová parkovací zóna v Praze 5
Zdroj: TSK
Nová parkovací zóna v Praze 6
Zdroj: TSK

Tři barvy, všechny i pro návštěvníky

Ve srovnání s původním systémem se sníží počet typů zón a také pozmění jejich význam. V modrých zónách bude moci podle Ladislava Pivce zaparkovat každý, nerezident však pouze na tři hodiny a za hodinovou sazbu.

K dispozici přitom nebudou automaty, řidiči zaplatí pouze pomocí mobilní aplikace. Jak ale upozornila TSK, zatím bude možné aplikaci použít pouze v nově vyhlášených modrých zónách, zatímco ve starých v Praze 1, 2, 3 a 7 bude možné v modré zóně využít pouze již známé stírací kupony.

Ve smíšených fialových zónách bude situace podobná jako v modrých zónách, ale objeví se tam automaty. Navíc bude možné po zaplacení parkovného nechat auto na místě až 24 hodin. Výhradně pro návštěvníky ale budou určeny pouze oranžové zóny s dvouhodinovým stáním, zatímco nyní je možné využívat i zelené zóny až na šest hodin. Noční stání od 20 do 8 hodin bude v oranžových zónách nadále zdarma.

Druhy parkovacích zón
Zdroj: TSK

Nové parkovací zóny by měly začít fungovat většinou v polovině srpna, v Praze 3 se placené parkování rozšíří až od 1. září. Tím ale ještě zvětšování území s regulovaným parkováním v Praze neskončí. Zóny by měly začít fungovat i v Praze 4 a 9. Proč mají odklad, přitom vedení městských částí neví. „Nedostali jsme vyrozumění, z jakého důvodu jsme byli vyřazeni,“ uvedl radní Prahy 9 Tomáš Holeček.

Podle TSK je obě městské části vznesly řadu připomínek, které správa zatím vyhodnocuje. Z připravované letní vlny tak vypadly. „Projekt bude přepracován a následně rozšířen,“ poznamenal Ladislav Pivec.

Cílový stav ZPS
Zdroj: TSK