Chudé Slavnosti svobody. V Plzni nebude ani konvoj, ani bitva

Slavnosti svobody, kterými si Plzeň každoročně připomíná osvobození americkou armádou, letos přijdou o své nejatraktivnější části. Už dříve se hlavní organizátoři z vojenských historických klubů rozhodli nepořádat tradiční Convoy of Liberty, přehlídku vojenské historické techniky, a nyní kvůli kritice odvolávají i chystanou bitevní rekonstrukci. Účastnit se jí měl totiž i sovětský tank.

Bitvy na břehu Radbuzy se mělo 8. května účastnit kolem 200 vojáků a 50 kusů techniky. „Je to fiktivní ukázka setkání armád na řece, kdy z jedné strany přichází Rudá armáda a z druhé americká, a mohu říci, že je to největší bitva v historii Plzně, takhle velká tady ještě nebyla,“ řekl před časem její organizátor Michal Kindl.

Příběh fiktivní bitvy měl připomenout setkání spojenců z obou front na demarkační linii, která vedla i nedaleko Rokycan. Radbuza měla tuto linii symbolizovat. Začátek bitvy, v němž se měl objevit ruský tank, ale u některých lidí vzbudil silné negativní emoce. Kritizovali to například členové TOP 09, kteří argumentovali tím, že Rudá armáda Plzeň neosvobodila – a následovala vlka kritiky na internetu a sociálních sítích.

Primátor: Bitva se zpolitizovala

Kindl namítal, že bitva není rekonstrukcí skutečné události, v Plzni se ve skutečnosti neodehrála ani žádná bitva Američanů s Němci, ale že je připomínkou bitev na demarkační linii. „Lži a nadávky na internetu jsem přecházel s úsměvem, respektive jsem na to ani neměl čas, ale poslední kapka, která rozhodla, přišla, když mé skoro sedmdesátileté mamince dorazil mail, kde jí pisatel vyhrožoval i smrtí,“ uvedl Kindl na stránkách Krimi-Plzeň. Celou bitvu následně odvolal.

Město rozhodnutí organizátorů respektuje, uvedli primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) a jeho první náměstek Martin Baxa (ODS). „Scénář bitvy se stal předmětem politizace. Na sociálních sítích již byly zaznamenány i pokusy zatáhnout do tohoto tématu veterány druhé světové války, tedy nejvzácnější hosty Slavností svobody,“ uvedli v prohlášení oba politici. „To si město Plzeň v žádném případě nepřeje, a proto plně respektujeme rozhodnutí organizátora akce.“

V Plzni se přitom letos neobjeví ani každoroční přehlídka vojenské techniky a tradiční vrchol oslav, Convoy of Liberty. Kindl uvedl, že mu dochází fantazie a nápady, jak ho oživit, a armádní stroje tak po Klatovské třídě projedou až v roce 2020.