Starý klášter v Chebu jde k zemi

Bývalý klášter Milosrdných sester v Chebu, který nedávno proslul jako ohnisko žloutenky, zaniká. Zchátralý areál z první poloviny minulého století obývali bezdomovci a narkomani. Město se marně pokoušelo najít pro něj nové využití.

Těžká technika začala rozebírat cihlové stěny budovy z roku 1932. Tam, kde jsou zdi promáčené nebo poškozené, jdou práce rychle. Naopak v místech, kde je třeba zdemolovat dosud pevné zdi, je třeba postupovat opatrně.

Celkem potrvá demolice měsíc. „Musí se to demontovat a demolovat po segmentech, po částech, po jednotlivých typech konstrukcí – svislých, vodorovných. Nejde to urychlit,“ shrnul stavbyvedoucí Jaroslav Král. Následně ještě bude nutné odvézt sutiny.

Bývalý klášterní areál patří firmě s tureckým vlastníkem. Ten se o něj však osm let nijak nestaral. Co s ním bude dál, zatím není jasné. Město se nejprve pokoušelo zachránit i bývalý klášter, využití pro něj však nenalezlo. „Nejlepší by bylo, kdybychom našli smysluplné využití, ale to se bohužel nepodařilo. V současném stavu jsem rád, že jde stavba k zemi,“ podotkl chebský starosta Petr Navrátil.

Z církve přes armádu až k soukromým rukám

Za vznikem kláštera stály Milosrdné sestry svatého Kříže. Nechaly ho vystavět v letech 1930–1932 na západní straně dnešní ulice 17. listopadu. Z prostor musely odejít po roce 1950. Dlouhá léta pak klášter sloužil jako kasárna pohraniční stráže. Až po restituci po roce 1989 znovu připadl církvi, jenomže ta na jeho renovaci neměla finanční prostředky. Od roku 2003 klášter putoval od jednoho majitele k druhému.