Bývalý místostarosta Mariánských Lázní dostal za uplácení podmínku

Soud v Chebu potrestal dvouletými podmínkami bývalého místostarostu Mariánských Lázní Petra Horkého a lobbistku Janu Mrencovou za úplatkářství. Mrencová také musí zaplatit 25 tisíc korun, Horký 20 tisíc.

Případ vyšel najevo při telefonních odposleších Horkého na podzim roku 2014 kvůli vyšetřování jiné trestní věci, v níž bylo nakonec jeho stíhání zastaveno. Policisté zachytili hovor, ve které Mrencová říká Horkému, že hrozí, že o něm negativně chce psát redaktor MF Dnes, ale že to může odvrátit. Za to požádala Horkého o 25 tisíc korun. S penězi pak policisté Horkého před schůzkou i zadrželi.

Při vyšetřování se ale nezjistilo, jaký redaktor chtěl o Horkém psát a ani šéfredator MF Dnes Jaroslav Plesl o takovém tématu nevěděl. Obhajoba obou obžalovaných naopak tvrdila, že Mrencová, která pro Horkého i v minulosti dělala PR služby, jen navrhovala pokračování služeb. 

Obhájci odposlech jako důkaz odmítali, protože byl pořízen v jiném případu. Soudce okresního soudu v Chebu Jiří Kutílek měl však opačný názor. „Původní odposlech v jiné trestní věci byl pořízen v souladu se zákonem,“ uvedl.

Soudce: Jen málokdy se odhalí, jak to funguje mezi politiky a médii

Obhájce Mrencové se na místě odvolal, obhájce Horkého si ponechá lhůtu na rozhodnutí o odvolání. Soudce Jiří Kutílek při zdůvodnění trestu poznamenal, že tento případ ukazuje, jak to funguje mezi politiky a médii. Jen málokdy se ale podaří takové postupy odhalit, konstatoval.

Bývalý místostarosta Mariánských Lázní dostal za uplácení podmínku (zdroj: ČT24)

Horký čeká na verdikt soudu i v případu karlovarského bytového podniku – je obžalován z porušení povinností při správě cizího majetku. V tomto případě už u okresního soudu dostal dva roky nepodmíněně, ale krajský soud rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání.