Lidovci v Brně odmítli smírčí řízení. Chystají koalici s ČSSD

Více než dvě desítky lidí přišly demonstrovat na zasedání brněnského zastupitelstva na znamení podpory pro udržení koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Lidovci považují koalici za ukončenou a hledají spolu s opoziční ČSSD nové koaliční partnery, ANO, Žít Brno a zelení považují koalici stále za platnou.

Na zastupitelstvo přišli  brňané s transparenty, na kterých bylo napsáno: „Na radnici chceme starou koalici.“ „Ano politice, stop politikaření.“ „Bez ODS, bez korupce, bez Onderky,“ kterým varovali před návratem bývalého primátora Romana Onderky (ČSSD) k moci. „Nejsme tady proto, abychom vyjadřovali podporu stranám, ale vyjadřujeme podporu programu, protože se za pouhé dva roky podařilo koalici více, než se podařilo dříve,“ řekl jeden z demonstrujících Jakub Patočka.

Na zasedání vystoupil také bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek, který poukázal na nesplněné sliby o dosazení odborníků do městských firem, mluvil o možné privatizaci společnosti Teplárny Brno, která z části patří městu, ale také o tom, že v Brně se budou stavět načerno mešity a minarety. Ostatní demonstranti ho ale vypískali.

Zastupitelé jednali o běžných bodech programu

I přes to, že je brněnské zastupitelstvo v krizi, na zasedání jednali zastupitele o běžné agendě. Projednali jen naplánované body programu. Všechny body nebyly kontroverzní a členové rozhádané koalice neměli problém se na nich shodnout. Ani závěrečné interpelace žádnou velkou debatu nepřinesly. Zasedání zastupitelstva bylo celkem klidné, postoj jednotlivých stran se  ale nezměnil.

Klára Liptáková a Petr Vokřál na zasedání zastupitelstva města Brna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Další schůzky stávající koalice se lidovci nezúčastní

Klára Liptáková ( KDU-ČSL) po skončení zasedání řekla, že považuje současnou koalici za ukončenou a se sociální demokracií má naopak dohodu, kterou považuje za závaznou. Primátor Petr Vokřál (ANO) považuje stávající koaliční smlouvu za stále platnou. Z jeho pohledu mají lidovci dva dokumenty, které si odporují. Petr Vokřál spolu s hnutím ANO doufá ve čtvrteční smírčí jednání všech čtyř stran koalice. Klára Liptáková řekla, že by ráda do příštího zastupitelstva, tedy do měsíce, našla koalici novou. Čtvrteční schůzky koaličních stran se lidovci podle ní nezúčastní.

Spory v brněnské koalici se vyostřily poté, co hnutí ANO začalo vyjednávat s opoziční sociální demokracií o možné spolupráci. A to kvůli tomu, že se mu nedařilo prosadit některé své priority, především efektivnější řízení městských firem. Lidovci reagovali vlastním jednáním o nové koalici – také se sociálními demokraty.