Operace "ibis do zoo" končí. Posledního ptáka odchytili v Řeporyjích

Výlet ibisů, kteří před necelými čtrnácti dny uletěli z voliéry pražské zoo, skončil. Posledního z osmnácti uprchlých ptáků pracovníci zahrady odchytili na hřišti v Řeporyjích. Někteří z uprchlých zvířat se dokonce vrátili sami. Jeden ibis však uhynul kvůli neprůchodnosti střev. Opeřenci se z voliéry dostali poté, co ochranná síť povolila pod nánosem mokrého sněhu.

„Máme ho! Osmnáctý z osmnácti chycen na hřišti v Řeporyjích. Díky všem!“ napsal na facebookový profil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek krátce po páté hodině odpoledne. „Bylo to velmi náročné, už byl velmi opatrný,“ doplnil k odchytu. Pták se navíc pohyboval v rozsáhlé oblasti, vedle Řeporyjí také kolem Zbuzan, Stodůlek a Zličína.

S hledáním pomáhala právě také veřejnost, která zoologickou zahradu informovala o pohybu ibisů skalních prostřednictvím sociálních sítí. Zprávy o jejich výskytu lidé volali mimo to ještě na speciální telefonní číslo. Ředitel zoo se navíc přiznal, že nedoufal v odchycení všech tvorů. 

  • Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část navrácených ibisů mohou návštěvníci vidět už od minulé soboty v náhradní voliéře proti expozici tapírů.

Spolykané předměty stály život nezkušené mládě

Opeřenci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo
preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Mládě ibise, které v úterý uhynulo, totiž na útěku spolykalo mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky.

Předměty spolykali i tři další ptáci. Ve dvou z nich rentgen ukázal jen pár malých předmětů, samice odchycená v sobotu poblíž nádrže Džbán spolkla větší cizí těleso. Bobek uvedl, že samice bude muset na operaci, ale měla by být v pořádku.

Ptáci se rozlétli do různých koutů hlavního města a Středočeského kraje. Pracovníci je tak odchytili na odlišných místech: na Balabence, v Ruzyni a Podolí, u vodní nádrže Džbán, v Michli, Bohnicích, Holešovicích, u Václavského náměstí, nedaleko Brandýsa nad Labem, v Kralupech nad Vltavou a Říčanech.