Velké kino, symbol Zlína, se zavírá. Čeká ho rekonstrukce

Město se rozhodlo víc než 80 let starou baťovskou památku uzavřít kvůli špatné statice. Stav budovy je podle posudku havarijní a musí se opravit. Ovlivní to i Zlínský filmový festival, který si musí najít nové prostory pro slavnostní zahájení a promítání filmů.

Strohá stavba architekta Františka Lýdie Gahury dodnes překvapuje svou velikostí. Současná kapacita Velkého kina je 1013 míst a je tak stále největším kinem v České republice. Teď ale na nějakou dobu promítat filmy přestane. Podle statiků je budova křehká, má přetíženou konstrukci a nekvalitní sváry. Podle aktuálního statického posudku sice zřícení budovy nehrozí, je na tom ale hůř, než se čekalo.

  • „Z pohledu moderních teorií únosnosti a zatížení konstrukcí se tedy jedná o stav s vysokou hrozbou ztráty stability, jedná se o stav havarijní! Je nutno doporučit okamžité úplné ukončení veřejného provozu.“
    Zdroj: statický posudek Velkého kina

Nejvíc bude Velké kino chybět filmovému festivalu. Pořadatelé už hledají, kde jinde se poprvé v historii odehraje slavnostní zahájení a nejsledovanější premiérové projekce.

Město zavřelo kino o dva dny dřív, než původně plánovalo. Jak dlouho zůstane památkově chráněná budova zavřená, zatím není jasné. Rekonstrukce přijde na desítky milionů korun.