Kvůli rekonstrukci Hotelu Bohemia v Chrudimi bylo obžalováno osm lidí

Borgula: Šlo o manipulaci při žádosti o evropské peníze (zdroj: ČT24)

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na osm lidí a tři firmy kvůli rekonstrukci Hotelu Bohemia Chrudim. Žalobce je viní z pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Obvinění uváděli nepravdivé údaje a předkládali v souvislosti s žádostí o proplacení nákladů projektu nepravdivé dokumenty. Tímto jednáním byla obviněnými následně také neoprávněně předložena Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod žádost o platbu ve výši 25 196 869 korun, přičemž k jejímu vyplacení nedošlo,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Obžalobou se bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Chrudimský hotel opravovala firma Metrostav a dříve ho vlastnila společnost Homa holding. Kvůli vyšetřování dotace ve výši 43 milionů korun byly práce na rekonstrukci hotelu pozastaveny a hotel je od té doby mimo provoz.

Případ souvisí s problémy Regionální rady Severovýchod

Případ souvisí také s vyšetřováním zakázky na opravu Národního hřebčína v Kladrubech. Pojítkem v obou případech je stavební společnost Metrostav. Chrudimský hotel opravoval Metrostav, rovněž vyšetřovaný v souvislosti s hřebčínem.

Kvůli oběma případům zasahoval loni na jaře protimafiánský útvar na radnici v Chrudimi a Regionální radě regionu Severovýchod v Hradci Králové. Krátce po zásahu ÚOOZ obvinil devět lidí v souvislosti s opravou hřebčína v Kladrubech.