Zatraktivnění Ostravice stálo 400 milionů, voda je ale špinavá

Ostrava – Město dokončuje takzvanou humanizaci řeky Ostravice v centru města za téměř 400 milionů korun. Zahrnuje stavbu stezek, zázemí pro vodáky, odvedení odpadních vod z paskovské celulózky Biocel, vybudování visutých galerií s lavičkami i slunících ploch. Koupání ale hygienici nikomu nedoporučují kvůli vysokému bakteriálnímu znečištění.

Řeka Ostravice, která teče do Ostravy z Beskyd, byla v minulosti černou odpadní stokou průmyslových podniků. Od devadesátých let se začala kvalita vody díky zákonům na ochranu životního prostředí zlepšovat. Dno a břehy se zásadně zbavily jedovatých usazenin při katastrofálních povodních v roce 1997. Teď v Ostravici žijí ryby, stahuje se k ní ptactvo, přitahuje rybáře. Město získalo dotace na stavby, které mají řeku v centru lidem mnohem více přiblížit. Akce, jejíž součástí byla také stavba dvou jezů a v některých místech odtěžení štěrku, je téměř u konce.

Hygienik: Výsledky rozborů vody jsou katastrofální

Na břehu u Komenského sadu město vybudovalo tři velká dřevěná plata pro slunící se a koupající se lidi. Mohou si tam ale jen posedět. V řece se koupou nanejvýš psi, protože pro lidi je to riskantní. „Dělali jsme rozbory vody z Ostravice a výsledky vyšly katastrofálně. Potvrdily vysoké bakteriální znečištění, které může způsobit zdravotní problémy,“ potvrdil vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny krajské hygienické stanice.

Lidem, kteří budou doporučení hygieniků ignorovat, hrozí střevní, žaludeční nebo kožní onemocnění. Tento stav trvá několik let. Už v roce 2013 se konal u Ostravice happening, při kterém se lidé v řece vykoupali a pak se demonstrativně stříkali vodou z hasičské hadice. Kvalita vody se nezlepšila ani poté, co byly odvedeny odpadní vody z celulózky v Paskově, které především způsobovaly hnědé zabarvení řeky, do Odry.

Některé stezky muselo město reklamovat

Některé stezky kolem vody jsou od začátku problematické, protože při vyšší hladině se snadno ocitnou pod vodou. Jednu stezku už město reklamovalo. Významná je stavba cyklostezek podél řeky, které mají napojení až do Beskyd. Zbývá dokončit poslední úsek mezi Seidlerovým nábřežím a Slezskoostravským hradem naproti Komenského sadů, po které se dostanou do centra lidé z okrajové části Ostravy-Hrabové. „Stezka by měla být hotová ještě během jara,“ sdělila mluvčí radnice Andrea Vojkovská.

Do konce května by měla být hotová rovněž loděnice s půjčovnou lodí u soutoku Ostravice s Lučinou. V roce 2013 ji začalo budovat sdružení Campanula, které ale muselo kvůli problémům se stavební firmou od projektu odstoupit. Převzalo ji město a bude hledat nájemce.

Řeka Ostravice v Ostravě
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Například představitelé Strany zelených chtějí vyvolat debatu, jak řeku v centru města ještě zatraktivnit. Navrhují například vybudování nové lezecké stěny a také zajištění občerstvení, které tam chybí. „Lidé tady chodí běhat, procházet se, nicméně nemají důvod se zastavit a pobýt tady, protože chybí občerstvovací služby,“ upozornil Jiří Klega ze Strany zelených. Příkladem by Ostravě mohla podle něho být třeba oblíbená pražská Náplavka.

Ostrava dokončuje humanizaci Ostravice (zdroj: ČT24)