Za smrt dívky na zastávce dostal mladík sedm let

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 poslal na sedm let do vězení čtyřiadvacetiletého Marka Půčka, který podle obžaloby loni v srpnu usmrtil na pražském Smíchově autem jedenadvacetiletou dívku. Za volant by si také neměl sednout ještě osm let poté, co vyjde z vězení. Mladík pod vlivem alkoholu vjel na autobusovou zastávku na náměstí Kinských a od nehody utekl. Rozsudek není pravomocný. Obhájkyně a státní zástupkyně si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda odvolání podají. Půčkovi hrozilo až osm let.

Autem zabil dívku na zastávce, dostal sedm let (zdroj: ČT24)

Podle soudkyně Ivy Fialové sice alkohol nebylo možné u Půčka objektivně zjistit z krve a moči, opilost ale vyplývá ze svědeckých výpovědí, kamerového záznamu z restaurace i z účtenky. Půček měl podle Fialové po nehodě hlavně starost o své auto, psa, kterého vezl s sebou, a útěk. „Jeho zájmy převážily nad zájmy poškozené,“ dodala.

Některé argumenty obhajoby pak soudkyně označila jako absurdní. Půčkova advokátka Milena Arnoštová například prohlásila, že dívka podle znalce měla dostatek času na to, aby před autem uskočila, jako to udělali ostatní lidé na zastávce. „Chodník je pro chodce. Není povinností sledovat, jestli nejede někdo opilý autem, a uskakovat,“ zdůraznila ale soudkyně. Potrestání označila jako přísné, odpovídá podle ní ale závažnosti tragédie a má také sloužit jako varování, že stát nebude tolerovat jízdu v opilosti a utíkání od nehody. „Soud chce věřit, že obžalovaný po vykonání trestu začne jinak a lépe,“ dodala.

Rodina se omluvy nedočkala

Rodina dívky chodila k soudu celou dobu a čekala na omluvu. Ze strany Půčka ale zazněly jen tři věty: „Celé tragédie je mi hrozně líto. Zanechala na mně velice tíživé následky. Ani v těch nejhorších snech jsem si nedokázal představit, že by se něco takového mohlo stát.“ Podle soudkyně Půček žádnou sebereflexi ani lítost neprokázal, i proto je trest na horní hranici sazby. „Celý půlrok na to čekám, kvůli tomu sem chodím, protože jsem měla potřebu mít možnost mu někdy odpustit, ale on mi tu možnost vůbec nedal,“ řekla České televizi matka dívky Alena Čiháková.

Zdemolovaná autobusová zastávka
Zdroj: ČT24

Podle žalobkyně Jany Schröderové se prokázalo, že Půček večer a v noci před nehodou slavil narozeniny a vydatně pil alkohol. Už v minulosti měl navíc problémy se zákonem a byl v podmínce za rozbíjení aut a výloh. Má na kontě i 11 záznamů o přestupcích, například kvůli překročení rychlosti, ohrožení řidiče při přejíždění z pruhů nebo telefonování při jízdě. Jednou také přišel o řidičský průkaz. Pro Půčka tak podle žalobkyně není jediná polehčující okolnost, navrhovala mu proto trest osm let.

Půček večer před tragédií slavil narozeniny. Soudu řekl, že měl za celý večer jedno malé pivo a druhé nedopil, jinak pil pouze nealko. Na videozáznamu z restaurace, který nechal soud během líčení přehrát, ale popíjí pivo a také nápoj ze sklenice na tvrdý alkohol. Bylo také vidět, že si po dopití jednoho piva vzal další půllitr. V jedné části si také připil z takzvané whiskovky určené k podávání tvrdého alkoholu. Mladík se hájil tím, že si pouze ze zdvořilosti přiťukl s kamarádem a ke skleničce jen přičichl a nenapil se z ní.

Auto po tragické nehodě na autobusové zastávce na Smíchově
Zdroj: ČT24

Tvrzení, že byl Půček opilý, ale potvrdili i policisté, kteří ho kontrolovali kolem 04:00 v Plzeňské ulici po oznámení, že se někdo dobývá do domu. Policisté uvedli, že ho našli u tramvajové zastávky, kde ležel se psem. Byl z něj údajně silně cítit alkohol a vrávoral. Dechovou zkoušku ale neprovedli a nechali ho odjet tramvají směrem k Andělu. Řekl jim, že si tam potřebuje vzít z auta náhradní klíče od bytu.

Několik desítek minut poté ale Půček podle vyšetřování nezvládl jízdu zatáčkou na náměstí Kinských a srazil na autobusové zastávce dívku, která těžkým zraněním na místě podlehla. Po nehodě utekl a policii se přihlásil po 16 hodinách. Vzhledem k časovému odstupu od nehody bylo jeho toxikologické vyšetření v pořádku. Zatáčku podle svých slov nezvládl, protože měl v autě psa, který mu skočil na sedačku spolujezdce. Půčkova obhájkyně dodala, že o střetu s dívkou nemusel vědět. Tragédie podle ní lituje a útěk vysvětluje tím, že zpanikařil. Navrhovala pro něj mírnější trest i podmínku.