Ani veřejná sbírka nepomohla koňskému útulku

Liberec - Koňský útulek Rolinka v Križanech na Liberecku není připravený na zimu. Tvrdí to veterináři a trvají na tom, že se musí v nejbližších dnech odvést téměř polovina z třiceti pěti koní. Útulek vloni na jaře vyhořel a majitelka pak vybrala ve veřejné sbírce dva a půl milionu korun. Přesto nejsou stáje ani po roce a půl hotové.

Veterináři přímo na místě zjistili, že stáje nejsou dosud dostavěné, koně se musí pást na mrazu a mají jen čtyři přístřešky. Jejich závěry byly jednoznačné:  Pro koně jsou zde v zimě zcela nepřípustné podmínky. Navíc majitelka útulku na předchozí výzvy vůbec nereagovala. „Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání jsme už dali druhý podnět, protože chovatelka se v žádném případě není schopna o ty koně postarat ve smyslu zajištění kvalitního ustájení,“ říká inspektor Státní veterinární správy Liberec Karel Hrnčiřík.

Majitelka se k problému i nadále odmítá vyjádřit. Přitom už před loňskou zimou upozornila Česká televize na nedostatečné podmínky v Rolince. Na staré a vyhublé koně tehdy děravou střechou pršelo. „Potřebovali by minimálně deky, dále by potřebovali boxy a především je nutné spravit střechu, aby na ně nepršelo,“ doporučoval při obhlídce v listopadu 2007 koňař Milan Krejsa.   

Jenže od loňska se stáj příliš nezměnila. Střecha není dodělaná, protože se majitelka neshodla se stavební firmou na platbách. „Majitelka mi dosud nepotvrdila vícepráce. Přece nezaplatím panely a pak budu čekat na svoje peníze?“ ptá se Petr Pihík z firmy STA-ZAP.

Veterináři už hledají pro koně z Rolinky jiný útulek. Téměř polovina koní se musí odvést co nejdřív. „Přesun koní musí být proveden v nejbližších dnech a hodinách, protože všichni víme, jaká je situace. Asi 15 až 20 koní může zůstat, zbylých 15 koní musí být přesunuto na jiné místo,“ zdůrazňuje inspektor Hrnčiřík.

Majitelka ale mimo kameru říká, že od poslední kontroly postavila další kryté ustájení na louce. Trvá proto na další návštěvě veterinářů i úředníků libereckého magistrátu. O dalším osudu Rolinky a zde umístěných koní se tak definitivně rozhodne v polovině příštího týdne.