Srážka vlaků ve Vodňanech se stále šetří

České Budějovice - Pomalé tempo kriminalistů při vyšetřování únorové srážky vlaků ve Voďnanech kritizují cestující i starostové z měst na této trati. Při nehodě zemřela jedna žena. Podle zjištění drážní inspekce je viníkem strojvedoucí osobního vlaku, který nedodržel technologické postupy. Kriminalisti ale zatím nikoho neobvinili.

Je druhého února tohoto roku krátce po osmé hodině. Osobní vlak se střetává s protijedoucí lokomotivou jen několik set metrů od vodňanské zastávky. Náraz byl podle cestujících mimořádně silný. „Najednou se mi zatmělo před očima a vlak stál,“ vzpomíná cestující, která byla při nehodě zraněna. „Jedna starší paní zemřela,“ prohlásil druhého února 2011 na místě nehody ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Šestnáct lidí odsud odvážejí sanity do nemocnic. Mají poraněný hrudník, ruce a nohy. Dva dny po nehodě drážní inspektoři přicházejí s jasným sdělení. Nehodu zavinil strojvedoucí osobního vlaku. Zopakovali to i dnes. „Krátce po nehodě bylo zřejmé, že osobní vlak měl zůstat ve stanici Vodňany a nevyjíždět na trať,“ uvádí náměstek generálního ředitele Drážní inspekce Jan Kučera.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jenže policisté po téměř půl roce žádný závěr neudělali, případ stále šetří. „V souvislosti se srážkou vlaků zatím nepadlo žádné obvinění,“ informuje mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

Oslovené cestující i starosty z měst podél trati překvapilo, že nehoda oficiálně stále nemá viníka. „Určitě není dobře, že tento případ není dořešen,“ zdůrazňuje místostarosta Prachatic Robert Zeman. „Zákonné lhůty se dodržují, policejní komisař nyní shromažďuje všechny lékařské zprávy,“ upozorňuje Jaromíra Nováková.

Pružnější byli alespoň železničáři. Na krátkou trať, na které se vlaky za posledních sedm let srazily už třikrát, dali nové zabezpečení. „Systém se osvědčil, tato trať je bezpečná, ale pokud dojde k pochybení například výpravčího, tak tento systém dokáže bezpečně zastavit drážní vozidla,“ uzavírá mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

Policisté na otázku, kdy ukončí vyšetřování, nedokázali odpovědět. Odhadují, že pravděpodobně až v září.