Naděje slaví dvacetiny

Praha - Dvacet let své činnosti oslavila pražská pobočka občanského sdružení Naděje, které pomáhá lidem bez domova. Na Střeleckém ostrově při této příležitosti připravila pro bezdomovce akci - čekala tam na ně zábava a jídlo, ale taky stánek, kam se mohli obrátit o pomoc.

Fotbal, koncerty, výstava nebo divadlo, k tomu guláš a nealkoholické pivo - tak vypadalo jedno bezstarostné odpoledne, kdy lidé bez domova alespoň chvíli nemuseli řešit, jak si zajistit to nejzákladnější. Střediska Naděje pro tyto lidi každý den vaří, dávají jim čisté oblečení, zajišťují pomoc lékaře, psychologa či právníka. Pomáhají jim i sehnat práci.

„Na začátku je třeba těmto lidem zajistit základní životní potřeby a postupně pak tu dlouhodobější podporu, pomoc se zařazením zpět do života,“ přibližuje svou práci oblastní ředitelka Naděje Petra Lakatošová. Sami bezdomovci zdůrazňují, že v podobné obtížené situaci se může ocitnout kdokoli z nás. „Každý se může dostat na ulici. Zaměstnavatel jednou nezaplatí a jsou na tom stejně jako my,“ řekl jeden z nich.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Pracovníci z centra Naděje se shodují, že problém s lidmi bez domova by mnohem lépe řešila intenzivní prevence. Podle Lakatošové to například v Rakousku funguje tak, že když někdo přestane být schopen splácet nájem, kontaktují ho sociální pracovníci a pomáhají mu situaci řešit. Hlavní město Praha teď chystá novou koncepci řešení tohoto společenského problému - pracovníci z Naděje si od ní slibují, že posílí stávájící služby a doplní i ty chybějící - třeba speciální psychiatrickou pomoc pro lidi bez domova.