Moja se loučí, do Španělska odjede už v úterý

Praha – Populární gorila pražské zoo Moja odletí do Španělska v úterý speciálem ČSA. Část nákladů uhradí město. Let bude trvat zhruba čtyři hodiny a šestiletá gorila se na něj připravuje už nyní. „Je sledována, aby byla v klidu,“ řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Není podle něj jisté, zda se s ní budou Pražané moci rozloučit ještě o víkendových dnech. Znehybnění a lékařská kontrola ji čekají v úterý ráno před cestou.

Zvíře bude nakonec přepraveno dvoumotorovým turbovrtulovým dopravním letounem určeným pro kratší regionální tratě ATR 42. Hlavní město Praha uhradí náklady spojené s přepravou Moji do španělské zoologické zahrady ve výši 491 tisíc korun, zbývající třetinu nákladů zaplatí zahrada z vlastního rozpočtu. „Jsem rád, že primátor Bohuslav Svoboda slíbil na transport přispět,“ uvedl Bobek. Podle původních plánů měl Moju odvézt armádní letoun. Letadla CASA, která v létě posloužila k transportu koní Převalského do Mongolska, ale nyní nesmějí létat. Musel tak být vybrán soukromý přepravce.

Park Cabárceno leží na severu Španělska a vznikl asi před 20 lety. Moje zoologickou zahradu v Cabárcenu jako nový domov vybral koordinátor evropského záchovného programu pro chov goril nížinných. V současné době žije v parku skupina tří goril. Podle chovatelů je park velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. V prvních dnech s Mojou v parku zůstane jeden český chovatel a jeden další pracovník pražské zoo.

Moja se narodila 13. prosince 2004. Na svět ji přivedla gorilí samice Kijivu, kterou pražská zoo získala z Austrálie; otec Richard přišel z Británie. Dlouho nebylo známo Mojino pohlaví, s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině „první“. Moja se postupně stala jednou z českých celebrit, proslavila ji například reality show Odhalení.

Její odchod do Španělska byl původně naplánován na 17. října. Několik dní před plánovaným odletem ale Moja onemocněla virózou horních cest dýchacích. Její přeprava by tak byla riskantní, navíc hrozilo nakažení goril z cabárcenské skupiny. Zahrada tehdy rozhodla odsunout převoz na jaro kvůli očekávanému porodu samice Bikiry. Protože ta se svého potomka neujala, byl před týdnem malý Tano převezen do Stuttgartu a odjezdu Moji tak už nic nebrání.

Vydáno pod