Česko-bavorské memorandum slibuje lepší vlakové spojení

Praha - Přeshraniční železniční spojení mezi Českou republikou a Bavorskem by se mělo do budoucna zlepšit. Pomoci by v tom mělo memorandum, které dnes podepsali zástupci českého a bavorského ministerstva dopravy. Mezi konkrétní projekty, které by dohoda měla pomoci uskutečnit, je výstavba koridorového spojení Prahy a Mnichova prostřednictvím takzvané jižní větve III. tranzitního koridoru, renovace železnice Aš - Selb a elektrifikace trati mezi Chebem a Marktredwitzem.

„Nově renovovaná přeshraniční trať znovu přispěje k propojení našich zemí a stane se také vyjádřením našich přátelských vztahů,“ uvedl náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Vedle vzájemného železničního propojení významných mezinárodních letišť v Praze, Mnichově a Norimberku je cílem dohody vytvoření konkurenceschopné nabídky pro kyvadlovou a turistickou osobní dopravu a v neposlední řadě i zvýšení kapacity dopravní cesty pro rostoucí nákladní dopravu.

Železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem je součástí evropské páteřní sítě TEN-T. Původně ministerstvo dopravy podle Nováka uvažovalo o tom, že by páteřní železnice vedla severní trasou přes Cheb a Norimberk, ale na základě dohod v rámci česko-bavorského memoranda upřednostnilo variantu Plzeň-Domažlice-Mnichov. Po dokončení projektu by se podle Vykydala snížila dojezdová doba z Prahy do Mnichova na zhruba tři hodiny. Nyní se běžně pohybuje kolem pěti hodin.

Náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal:

„Snahou jak české, tak bavorské strany je obnova spojení mezi městem Aš a městem Selb do konce roku 2013.“

Na projekty prioritních evropských sítí (Core Network) je možné přednostně čerpat prostředky z evropských fondů, projekty ale zároveň musí být dokončeny do roku 2030. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podle svého mluvčího Pavla Hally počítá s modernizací jižní větve III. koridoru do roku 2017.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)