Na Lipno se vrací pravidelná zastávková lodní doprava

Lipno nad Vltavou - Pravidelná zastávková doprava na Lipně fungovala do devadesátých let. Nyní se vrací zpět. Na přehradě totiž přibyla nová velká výletní loď – Adalbert Stifter, kterou dnes majitelé slavnostně pokřtili. Další dva parníky, které se k okružním plavbám dosud využívaly, od pondělí převezmou právě funkci zastávkové dopravy.

Nová, 32 metrů dlouhá výletní loď Adalbert Stifter vyplouvá na největší českou hladinu. S výletníky na palubě bude na Lipně potkávat další lodě. Ty ale podřídí své cesty jízdním řádům. Po dvaceti letech se tak na přehradu vrací zastávková doprava. „Původně za dob ČSAD tu bylo sedm zastávek, pak se zredukovaly na dvě a my teď začínáme znovu,“ uvedl Lukas Dorn-Fussenegger, majitel lodní dopravy. 

Dvě původně výletní lodě nově spojí oba konce přehrady. Budou jezdit dvakrát až třikrát denně - cesta z jedné zastávky do druhé vyjde přibližně na 50 korun. Jedna loď vyjíždí přímo z Lipna nad Vltavou, druhá z Horní Plané. Na cestě jsou 3 zastávky a celá jízda trvá hodinu a půl.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Obnovenou lodní dopravu po celé přehradě vítají hlavně starostové. „Je to velmi žádaná podpora turistického ruchu,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Zastávková doprava doplňuje tu stávající - převozy v Horní Plané, Dolní Vltavici a Frymburku, které spojují levý, osídlenější břeh s pravým. Ty ale převážejí i auta a jezdí minimálně jednou za hodinu. „Není to konkurence, je to doplnění služeb,“ říká starosta Frymburku Oto Řezáč.

Pravděpodobně nový projekt lodní dopravy se stal podle policie také důvodem podnikatelského vydírání na Lipensku. Jihočeští kriminalisté kvůli vydírání obvinili 3 muže a další vyslýchají.

Novou výletní loď, pojmenovanou po šumavském spisovateli a malíři, bude smět veřejnost využívat až od 1. července. Do té doby bude sloužit pouze privátním klientům pro soukromé večírky nebo oslavy.