Blesková povodeň vytopila Klatovsko, zemřela žena

Klatovy – Čtvrtou noc po sobě se přes Českou republiku přehnaly bouřky s přívalovými dešti a místy i kroupami. Klatovsko zasáhly bleskové povodně, které způsobily zvednutí hladin místních toků až o jeden metr. V noci zasedal krizový štáb, ze zatopených oblastí evakuovali hasiči 129 lidí i domácí a hospodářská zvířata. Jedna žena v Mochtíně však zemřela. Voda vyplavila desítky domů, poškodila i zaparkovaná auta. Ranní počasí je však mnohem klidnější než v minulých dnech. Varování před nebezpečnými bouřkami už neplatí, ale na Moravě naopak nadále hrozí velmi vysoké teploty. Další vlna silných bouřek má zasáhnout Čechy ve čtvrtek odpoledne. Kontinuální stav vody na českých tocích je k dispozici na serveru Povodí Vltavy.

Tragický následek měly noční záplavy v Mochtíně. Hasiči, kteří přijeli odčerpávat vodu ze zatopených domů, museli poskytnout první pomoc starší ženě, již postihla náhlá nevolnost. Podle mluvčí hasičského sboru Pavly Jakoubkové žena nakonec přesto zemřela. Podobný případ se stal také v Třebýcině. Jedenasedmdesátiletý muž, který přijel zkontrolovat dům, zkolaboval. Záchranářům se podařilo muže resuscitovat a převezli ho do klatovské nemocnice.

Bouřky se vrátí ve čtvrtek

Ani v příštích dnech nebude počasí zcela klidné. Další vlnu bouřek očekávají meteorologové ve čtvrtek odpoledne. Český hydrometeorologický ústav vydal varování platné od čtvrtečního poledne do pátečního rána, kdy se mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovými dešti, nárazovým deštěm a ojediněle i kroupami. Oproti bouřkám, které zasáhly Čechy v posledních dnech, však už mají být ty nadcházející mírnější.

Na některých místech Plzeňského kraje napadlo více než 50 milimetrů srážek. Po půlnoci byl podle informací Českého hydrometeorologického ústavu třetí povodňový stupeň na Šumavě na Křemelné ve Stodůlkách, druhý stupeň na Ostružné v Kolinci a první stupeň na Otavě v Rejštejně. Voda zaplavila vozovky v Mochtíně, Chlistově a v Kolinci, dostala se do domů i sklepů, vyplavila také zaparkovaná auta. Podle místních lidí byla hladina ještě výše než při velkých povodních v roce 2002. Nad ránem už bylo počasí klidné. Přesto se po poledni ocitla na třetím povodňovém stupni Úslava v Prádle na Plzeňsku. Podle pracovníka dispečinku plzeňského Povodí Vltavy je to ale výsledek manipulace na žinkovských rybnících. Pokud nezačne náhle pršet, nehrozí nebezpečí.

Velmi vážné následky nočních záplav jsou kromě Mochtína také v obci Kocourov. Hladiny potoků se zvedly více než o metr, když z okolních svahů stekly přívaly vod. „Během deseti minut se zvedl potok o metr a půl. Jsem tu padesát let, je to počtvrté, ale nikdy to nebylo v takové míře jako teď,“ uvedla kocourovská obyvatelka Anna Chladová. Lidé ráno zahájili úklid, povodeň byla podle nich stoletá. Naopak beze škod přežil příval vody dětský tábor, který hasiči v noci preventivně evakuovali.

Škody, které velká voda způsobila, jsou milionové. Nejhorší následky měla noční povodeň zřejmě v kocourovském Activity Parku, který v zimě funguje jako sjezdovka a v létě slouží k adrenalinovým sportům. Blesková povodeň zničila zasněžovací systém. „Zasněžovací systém se v dolní části sjezdovky bude muset udělat nový,“ poznamenal správce parku Martin Rulf.

Čerpání vody ze zatopených domů
Zdroj: ČT24

Ani východ Čech neunikl bouřkám

Tak jako v minulých dnech i dnes se musí vyrovnat s následky bouřek východní Čechy. Ráno nefungovalo zabezpečovací zařízení na železničním koridoru u Chocně, zejména však došlo k výpadku dodávek elektrické energie v Královéhradeckém kraji. „Největší problémy jsme zaznamenali v podhůří Krkonoš, a to na Trutnovsku. Bouřková vlna postupovala směrem k Hradci Králové. Měli jsme asi deset výpadků na vedeních vysokého napětí,“ přiblížila mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Počasí zkomplikovalo i začátek festivalu Rock for people v Hradci Králové, kde padaly kroupy o velikosti fazolí. I zde museli zasahovat hasiči.

Počasí ničí památky

Úterní silný déšť přispěl ke špatnému stavu historického kamenného mostu přes řeku Sázavu v Ronově nad Sázavou ze 16. století. Most je dlouhodobě v havarijním stavu a je uzavřen pro automobily. Po deštích z jeho středního pilíře začaly odpadat kusy materiálu. Podle starosty Jana Štefáčka hrozí, že po příští zimě most spadne, nezačne-li letos jeho oprava.

Povodeň na Klatovsku poničila i zaparkovaná auta
Zdroj: ČT24

Uzavřeny byly dvě trati

Silnice, které velká voda podemlela, jsou většinou už průjezdné. Nelze cestovat pouze přes poškozený most na silnici III. třídy u Podolí na Klatovsku. Až po jedné hodině odpoledne však komplikace odstranili železničáři. Od rána byly uzavřeny dvě trati. Vlaky nejezdily v úseku Nemilkov–Klatovy na trati z Klatov do Horažďovic a také v úseku Rybník–Vyšší Brod na trati z Rybníku do Lipna nad Vltavou, koleje byly po bouřkách zavalené půdou a kamením.