Ničivá voda v Praze zasáhla nejvíc Karlín a Holešovice

Praha – Pětisetletá voda v Praze. To byl 14. srpen 2002, zasaženo bylo 18 stanic metra, nejvíc zatopeny byly městské čtvrtě Karlín a Holešovice. Povodeň způsobila škody ve výši 27 miliard korun a bylo nutné evakuovat desítky tisíc obyvatel. Za normálního stavu protéká Prahou 122 metrů krychlových vody za vteřinu, tehdy to bylo 5 700. Nejhůře rozvodněnou Vltavu odnesla pražská hromadná doprava - zejména metro. Menší škody byly také na tramvajovém a autobusovém provozu. Odstraňování následků škod v pražské MHD trvalo osm měsíců.

Příčinou záplav byly nadprůměrné srážky, které nejprve zasáhly hlavně jih Čech, a poté se vyskytovaly již na většině území České republiky.

Povodně poškodily v Praze 169 domů, z toho 138 jich bylo v osmé městské části. Voda v Karlíně způsobila škody přes 7 miliard korun. Místní lidé se tehdy báli, že se tato městská část úplně vylidní. Povodeň jí ale paradoxně prospěla. „Karlín se po povodních proměnil v moderní rezidenční čtvrť, která je vyhledávána nejen pro bydlení, ale i podnikateli,“ uvedl starosta Jiří Janků (ODS).

Ihned po 500leté vodě začalo město budovat protipovodňové zábrany. Karlín teď chrání sypané hráze a mobilní stěny. V důsledku povodní v roce 2002 byl schválen také zákon o výjimečném stavu a zákon o integrovaném záchranném systému.   

Velká voda značně poškodila také pražskou zoo, zejména její dolní část. Povodeň nepřežilo 14 savců a 135 ptáků. Utraceni museli být například lev a medvěd, utonula jedna gorila a dva hrošíci liberijští. Lachtan Gaston zemřel vysílením poté, co se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa. Pracovníci zahrady museli evakuovat celkem 1 010 zvířat.

Pod vodou byla před deseti lety i část středních Čech

Ničivá povodeň zasáhla v roce 2002 i střední Čechy. Například v Berouně na náměstí sahala hladina až ke dvěma metrům. Povodně tam zničily majetek za 330 milionů korun. Událost a její podrobnosti si nyní lidé můžou připomenout na nové naučné stezce v centru města. Dalšímu rozvoji města ale záplavy paradoxně pomohly. Pouhý rok po katastrofě se už otvíralo zrekonstruované náměstí. S výstavbou protipovodňové ochrany na Berounce se ale začne až letos.