Sesuv na D8 přinese milionové škody, stále se pohybuje

Litochovice nad Labem - Masivní sesuv půdy na rozestavěné dálnici D8 se i po pěti dnech stále pohybuje. Podle geologů se půda zřejmě posouvá i pod silnicí. Škody se odhadují až na miliardu korun, nejen na dálnici, ale i na souběžné železnici.

„Ty pohyby byly v řádu 20 metrů za den v sobotu, v neděli to bylo kolem 10 metrů za den,“ uvedl geolog Petr Kycl, Česká geologická služba. Za sesuv může extrémní déšť, který v minulých dnech narušil spodní vrstvu. Podmáčený svah pak sjel z kopce dolů na dálnici.

Aby geologové zjistili, jak hluboko je půda nestabilní, museli vyvrtat sondy. Zatím můžou pracovat pouze na okrajích sesuvu. „Pro nějakou pásovou vrtnou soupravu je ještě sesuv velmi nebezpečný, ještě dnes padaly stromy ve střední části,“ uvedl Kycl. Podle prvních odhadů bude stát odstranění sesuvu několik set milionů až jednu miliardu korun.

„Termín odklízení zatím neznáme. Záleží na tom, kdy se pohyb zastaví a který úřad státní správy bude mít likvidaci na starosti,“ uvedla mluvčí společnosti Eurovia Petra Kučerová. Úsek, který je posledním na rozestavěné D8, měl být otevřen v roce 2015. Kdy by se ale mohlo opět začít stavět, zatím není jasné.

Sesuv na dálnici D8 (zdroj: ČT24)