Soud: Liberecký exprimátor město obchodem s pozemky nepoškodil

Liberec – Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, jeho náměstek Pavel Krenk i někdejší městský zastupitel Jiří Zeronik jsou v případu údajně nevýhodných obchodů s městskými pozemky a budovami na Ještědu a ve Vesci bez viny. Rozhodl tak soud, který všechny tři zprostil obžaloby. Zatímco v případě Kittnera navrhoval zproštění obžaloby i státní zástupce, u dalších dvou obžalovaných žádal kolem pěti let vězení a náhradu škody. Proti osvobození Krenka a Zeronika se proto žalobce odvolal, u Kittnera si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Jiří Kittner, Jiří Zeronik a Pavel Krenk se podle obžaloby podíleli na nevýhodných obchodech s pozemky při přípravě lyžařského mistrovství světa. Mezi lety 2003 a 2006 převedli několik městských pozemků na společnost Sportovní areál Ještěd, která městu patřila. Ta potom pozemky prodala anebo směnila. Právě to je problematické, podle obžaloby byly prodeje a výměny pozemků pro sportovní areál nevýhodné.

Soud žalobu zamítl proto, že někdejší politici podle něj nejednali úmyslně. Nezpochybnil přitom samotnou nevýhodnost transakcí. „Absentuje tady subjektivní stránka,“ uvedl soudce Petr Neumann. Politici z údajně nevýhodných směn osobní prospěch neměli. Podobně argumentovala i obhajoba. Obžalovaní poukazovali, že je případ postaven na tom, že zná konečné důsledky událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což prý tehdy nemohl nikdo předvídat. Podle soudce Neumanna se případ vůbec neměl dostat před trestní soud. Město i Sportovní areál Ještěd (SAJ) k případnému vymáhání škody odkázal k občanskoprávnímu soudu.

Žalobu ovšem zřejmě podá i Jiří Kittner. „Minimálně právní zastoupení mě stálo statisíce a věc se táhne tři roky. Nějakou náhradu budu chtít,“ řekl exprimátor po rozsudku. Závěr krajského soudu uvítal, podle Kittnera se „prokázalo to, co tvrdil od začátku“.

Všichni tři muži se před soud dostali ne jako městští politici, ale jako bývalí činitelé sportovního areálu. Náměstek primátora Krenk byl při části transakcí předsedou představenstva společnosti a Zeronik jeho tajemníkem. Později vystřídal Krenka v čele představenstva primátor Kittner, který potom podepsal některé směny. V případě Kittnera tvrdil státní zástupce, že zřejmě nejednal s úmyslem město, resp. jeho společnost poškodit, pro Krenka a Zeronika žádal vězení za podvod a zneužití pravomoci.

Zatím nepravomocně osvobodil soud Kittnera i Krenka se Zeronikem (zdroj: ČT24)