Trio obviněných z podvodů v autoškole soud poslal do vězení

Žďár nad Sázavou – Tři osoby obžalované z podvodů v autoškole ve Velkém Meziříčí odešli od soudu s nepodmíněnými tresty od tří do čtyř let. Majitel, jeden z učitelů a zkušební komisař měli spolupracovat a promíjet studentům cvičné jízdy či jim u testů radit. Rozsudek není pravomocný, obhájci dvou obžalovaných se odvolali na místě, obhájkyně třetího obžalovaného a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Podobným způsobem mohlo získat řidičské oprávnění až 160 uchazečů. Ti by tak museli jít znova na přezkoušení.

Desítky uchazečů si zaplatily výuku řízení, přitom na jízdy či cvičné testy vůbec nemusely chodit. Autoškola tím ušetřila peníze i čas lektorů. Zkušební komisař měl dle domluvy posléze nechat studenty u zkoušky projít. Buď odešel od testů, a umožnil tak učiteli radit, nebo sám test vyplňoval – a to i v nepřítomnosti samotného uchazeče. Některé uchazeče potom schválně nechal propadnout, aby to nevypadalo nápadně.

Od učitele a majitele tak měl na oplátku dostávat různé úplatky ve formě peněz či například plnou nádrž benzinu. Nikdo ze tří odsouzených s rozsudkem nesouhlasí. Podle jejich právníků prý není trestné v testech radit. Proto došlo na odvolání.

Tříčlenné organizované skupině hrozilo až desetileté vězení. Vyšetřovatelé na činnost skupiny přišli díky anonymům a upozornění z ministerstva vnitra a ministerstva dopravy na extrémně rychlé vyplnění testů. Všichni tři obvinění se vždy dopředu domluvili, který uchazeč udělá test a kolik peněz zaplatí. K předání hotovosti docházelo například na benzinové pumpě. 

Kriminalisté od září do prosince 2009 nashromáždili mnoho zvukových a obrazových záznamů a odposlechů. Před soudem vypovídalo kolem 120 svědků. Kriminalisté prověřili asi 400 závěrečných zkoušek z let 2006 až 2009. Skládali je lidé z celé republiky a zhruba 30 cizinců.