U Plané nad Lužnicí havaroval autobus, dva mrtví

Planá nad Lužnicí (Táborsko) – Při dopolední nehodě autobusu u Plané nad Lužnicí na Táborsku zemřeli dva lidé, dalších šest lidí bylo zraněno, nikdo jiný ve vozidle nebyl. Autobus začal po havárii hořet; ve hře je chyba nebo zdravotní indispozice řidiče, případně technická závada, nikoli však srážka s jiným vozidlem – autobus byl na silnici sám. Silnice I/3 byla po nehodě šest hodin neprůjezdná, totéž platilo o souběžné železnici.

K nehodě došlo na silnici I/3 v deset hodin dopoledne. Linkový autobus Arway společnosti ČSAD Jihotrans mířil z Českých Budějovic do Prahy, vyjel jižně od Plané nad Lužnicí ze silnice, narazil do sloupu trakčního vedení souběžné železniční trati, spadl do příkopu a začal hořet. „Většina osob se z autobusu dostala vlastními prostředky, byly ihned ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou. Až po uhašení požáru jsme prováděli vyproštění,“ uvedl Petr Hojsák z hasičského záchranného sboru. Jeho kolega Lubomír Bureš doplnil, že v době, kdy hasiči přijeli, byl již autobus celý v plamenech.

V autobusu bylo osm lidí, žádný nevyvázl nezraněn. Policejní mluvčí Jiří Matzner uvedl, že nehodu nepřežil řidič a jedna cestující. „Jedna mladá žena utrpěla těžší zranění. Byla letecky transportována do českobudějovické nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranné služby Petra Kafková. Další čtyři lidé utrpěli středně těžká zranění, podle Kafkové šlo o řezné rány a úrazy hlavy. Sanitky je odvezly do táborské nemocnice. Jedna osoba potom utrpěla lehké zranění a byla ošetřena na místě.

Omezení aut i vlaků

Kvůli nehodě autobusu byla šest hodin uzavřena silnice I/3 mezi Roudnou a Planou nad Lužnicí. Vrak autobusu zasahoval do profilu železniční trati vedoucí souběžně se silnicí a navíc při nehodě poškodil trakční vedení. Zastavila se proto také železniční doprava na trati 220 mezi Planou nad Lužnicí a Veselím nad Lužnicí. Ani jedna výluka ale neměla na dopravu dramatický vliv. Státní silnice u Plané dnes slouží spíše k regionální obsluze, jako hlavní tah slouží dálnice. Na železničním koridoru zase byla od rána vyhlášená výluka rychlíků, omezení tak postihlo pouze regionální vlaky.

Dopravní nehodu nezpůsobila srážka s jiným vozidlem, autobus se po silnici pohyboval sám; o příčině havárie ale nechtějí policisté spekulovat, ve hře je technická závada autobusu a také chyba nebo zdravotní indispozice řidiče. Právě o poslední možnosti se po nehodě hovořilo nejvíce. „Tato informace nemůže být potvrzena, protože přesná příčina nehody, celý její průběh, bude práce pro odborníky od policie, pro soudní znalce a také odborníky od hasičů,“ řekl policejní mluvčí.

Na místě, kde se nehoda stala, umírali lidé již dříve. Před osmi lety zemřeli na rovném úseku u Plané dva lidé, když kamion narazil do stojící kolony. Tehdy však ještě nestála nedaleká dálnice a byl zde mnohem hustší provoz.