Českobudějovická Slavie se dočká rekonstrukce

České Budějovice – Historický kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích radnice neprodá, naopak se dočká rozsáhlé rekonstrukce za zhruba za půl miliardy. Rozhodnutím skončil dlouholetý spor o jeho další využití. Z chátrající budovy se stane společenské centrum. Kdy práce začnou, ale zatím nikdo neupřesnil. Rozhodnou o tom až noví zastupitelé.

Budoucnost kulturního domu Slavie (zdroj: ČT24)

Radnice se rozhodla pro kompletní rekonstrukci, která je podle mnohých jediným možným řešením, jak historickou stavbu zachránit. Budovu prodlouží o 17 metrů, hlavní sál otočí směrem k jihočeskému muzeu. Po opravě by zde měla mít zázemí i Jihočeská filharmonie. Jen nový projekt dostavby bude stát 40 milionů korun.

Klub Slavie, který se nachází v budově kulturního domu, se rozhodl jeho provozovatel opravit už v květnu 2012. Nechtěl už dále čekat na rekonstrukci celé budovy. Statici tehdy mluvili o malém zázraku. Shnilá podlaha držela pohromadě jen silou vůle a mohla se pod návštěvníky kdykoliv propadnout.

Ve zrekonstruovaném klubu dnes hraje jazz. Další části budovy se oprav nedočkaly, i přesto tam městští správci dál pořádají koncerty. Podle architektů 140 let stará budova chátrá, její technický stav je podle nich velmi špatný. „Budova prošla mnoha neodbornými zásahy, které její stav znehodnocují,“ tvrdí architekt města Jan Němec.