Na dně rybníka v Nasavrkách našli při vypouštění tisíce škeblí. Z bahna je zachraňují ochránci přírody

Události v regionech: Záchrana škeblí z vypuštěného rybníka (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody zachraňují z rybníka v Nasavrkách na Chrudimsku tisíce vzácných škeblí. Rybník patří městu, které ho vypustilo a vylovilo z něj ryby. Chránění měkkýši ale v bahně zůstali a hrozí jim úhyn. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí, která k vypuštění vody udělila povolení.

Bahno nyní vysychá a pro největší druh měkkýšů v České republice se stává smrtelnou pastí. „Jsou tady dva druhy, škeble rybničná a škeble říční. Zvláštní ochranu požívá právě škeble rybničná,“ popsal zástupce vedoucího CHKO Železné hory Aleš Kopecký.

Ve vodě žily celé kolonie měkkýšů, ochránci přírody je vypustili do jiného rybníka. „Kolegům se podařilo převézt více než dva tisíce jedinců těch škeblí,“ přiblížil Kopecký.

O populaci škeblí nikdo nevěděl

Po třiceti letech chtělo město Nasavrky rybník odbahnit a také opravit hráz. O tom, že se v něm vyskytuje jedna z největších kolonií škeblí na Pardubicku, nikdo nevěděl. „Měli jsme i vyjádření CHKO, ani oni nepředpokládali, že tam tento výskyt bude,“ uvedl starosta Nasavrk Milan Chvojka (nestr.).

Vyjádření ČIŽP k vypuštění nasavrckého rybníka
Zdroj: ČT24

To potvrdili i inspektoři životního prostředí. Pro město znamená nečekaný objev komplikace. „Tlačí nás termíny ohledně získávaných dotací. Máme termíny, kdy musíme začít realizovat, kdy musíme dokončit stavbu,“ řekl starosta Chvojka.

Rybník, který je v chráněné krajinné oblasti Železné hory, teď ale město musí znovu částečně napustit vodou, následně provést výlov zbylých škeblí. Odbahnit ho může teprve potom, co získá výjimku od Agentury ochrany přírody a krajiny.