Nora Fridrichová: Samy na život. Příběhy matek samoživitelek nám nejsou lhostejné

Matek samoživitelek přibývá a počet neúplných rodin se blíží dvěma stům tisíc. Vedle seniorů patří k nejohroženějším skupinám a kromě finančních limitů se potýkají i s nespravedlivou společenskou kritikou. Nyní na jejich podporu vystoupilo třiatřicet českých žen – včetně autorky tohoto textu.

Od jara jsem tichou pozorovatelkou ve facebookové skupině Klub svobodných matek. Původně proto, abych měla komu darovat věci po dětech. Matek je tu skoro pět tisíc a jak jsem záhy zjistila, otevřeně spolu řeší svoje každodenní dramata. Jak vyprat vanu prádla v ruce, že mají odpojenou elektřinu, zrovna spadly do exekuce nebo čím nakrmit děti za 70 korun na den.

Z diskusí se zdá, že nějaké řešení vždy víceméně najdou. Slaví se tu i radosti, třeba dětský pokojíček poskládaný od kamarádek nebo nová práce od šesti do dvou, kdo ale odvede děti do školky?

Navzájem si posílají věci, co už nepotřebují, a svým dětem dárky k narozeninám, aby jich dostaly co nejvíc. Dost to na jejich zdi žije a pro některé se skupina zdá být okýnkem do světa, zatímco sedí doma s malými dětmi. Je to, myslím, zároveň poprvé, kdy za matky samoživitelky někdo mluví.

Zakladatelkou skupiny je Dana Pavlousková a jejich problémy umí pojmenovat. Dají se i vyčíslit. Podle nedávného průzkumu, který Pavlousková mezi členkami skupiny provedla, má třetina těchto žen měsíční příjem pod deset tisíc korun, alimenty chodí zhruba polovině, nejčastěji dva tisíce na dítě, ovoce a zeleninu proto pravidelně kupuje jen každá čtvrtá. A ještě od okolí poslouchá, jak si za to může sama.

Je nás 33 žen, co jsme pro tyto matky natočily svoje vzkazy podpory, a vzniklo z nich osmiminutové virální video. Naše děti spolu chodí do stejné školy a jejich příběhy nám nejsou lhostejné.

Přehrajte si: Podpůrné video třiatřiceti českých žen, které vzešlo z dílny České televize

Facebooková kampaň novinářky Nory Fridichové (zdroj: ČT)
Vydáno pod