Mafra z Agrofertu se chystá převzít Bauer Media. Rozhodne antimonopolní úřad

Společnost Mafra, patřící do koncernu Agrofert, převezme v Česku a na Slovensku vydavatelství Bauer Media. Dohodla se na tom s německou společností Bauer Media Group. Firmy to uvedly ve společné tiskové zprávě. Cenu obchodu nezveřejnily. Převzetí musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Bauer Media v ČR vydává časopisy pro ženy, programové časopisy, časopisy o životním stylu, bulvární časopisy, křížovky či motoristické časopisy. Do jeho portfolia patří třicet periodik, jsou mezi nimi například tituly Rytmus života, Cosmopolitan, Chvilka pro tebe nebo Žena a život.

Loni Bauer Media podle výroční zprávy prodala společně se svou dceřinou společností Bauer Media Praha více než 43 milionů výtisků auditovaných časopisů, které si přečetlo 3,4 milionu lidí. Firma byla loni ve 152milionovém zisku s čistým obratem 702 milionů korun.

„Jsme potěšení, že můžeme připojit tituly vydávané společností Bauer do našeho portfolia a rovněž i přivítat v našem týmu novináře, díky kterým tyto tituly vznikají. Nadcházející vlastnická změna by neměla mít dopad na běžné provozní fungování jednotlivých titulů a práci lidí, kteří je tvoří,“ uvedl předseda představenstva Mafry Štěpán Košík.

Součástí obchodu nejsou rádiové projekty Bauer Media na Slovensku, tedy Rádio Expres, a NetBrokers Holding v obou zemích.

Bauer Media Group se chce zaměřit jinam

Mafra je podle člena představenstva Bauer Media Group Jörga Hausendorfa ideálním vlastníkem titulů skupiny. Za rozhodnutím o prodeji Bauer Media je záměr skupiny zaměřit se na trhy, kde patří mezi vedoucí hráče.

„Na trzích anebo v rámci tržních segmentů, na kterých nepatří Bauer Media Group mezi tržní lídry, skupina zvažuje své strategické možnosti, což může rovněž zahrnovat investice, které ovšem skupina plánuje provést pouze v případě výhodných finančních podmínek. V kontextu výše uvedeného další změny týkající se portfolia Bauer Media Group proběhnou v následujících letech,“ dodaly společnosti v tiskové zprávě. 

Mafra vydává například deníky Lidové noviny nebo Mladá fronta DNES a provozuje také weby Lidovky.cz a iDNES.cz. Majitelem Agrofertu byl premiér Andrej Babiš (ANO), loni v únoru jej převedl do svěřenských fondů.

Vydáno pod