Ceny Emmy si překvapivě neodnesli favorité, oceněn byl i zpravodaj ČT Etzler

Los Angeles - Letošní předávání televizních cen Emmy se konalo již po šedesáté. Mnoho novinářů a kritiků se pozastavilo nad tím, že hlavním tématem většiny výstupů nominovaných i hostů byla politika. Kromě udílení cen Emmy v oblasti zábavního průmyslu se znovu připomněly i ceny v žurnalistické kategorii, které proběhlo před několika měsíci. Jedním z oceněných je i zpravodaj České televize Tomáš Etzler.

Tradičně nejvýznamnější cenu za nejlepší drama získal televizní seriál z prostředí amerického reklamního byznysu 60. let Mad Men. Překvapivě se ocenění vyhnula favoritům z populárních seriálů, jako Dr. House nebo Ztraceni. Nejlepším komediálním seriálem je 30 Rock, jehož tématem je produkce sitcomu.

Cenu za nejlepšího herce v televizním dramatu získal Bryan Cranston ze seriálu Breaking Bad, ve kterém se zoufalý středoškolský profesor umírající na rakovinu vědomě stane zločincem. Jedním z mála očekávaných ocenění je Emmy v kategorii nejlepšího herce v hlavní roli komediálního seriálu pro Aleca Baldwina v seriálu 30 Rock.

Nejlepší herečkou dramatu je Glenn Closeová ze seriálu Damages, ve kterém se mladá právnička dostane do soukolí často krutého světa velkých firem. V kategorii komedií je oceněnou herečkou Tina Fey, která ztvárnila hlavní roli producentky v seriálu 30 Rock a zároveň je jeho scenáristkou a skutečnou producentkou.

Předávání cen provázelo mnoho politických narážek a odkazů. Oceněny byly například politicky satirický pořad The Colbert Report, sedmidílná série o životě druhého amerického prezidenta John Adams a televizní film Recount, který odhalil pozadí prezidentských voleb v Americe roku 2000.

V žurnalistické kategorii byl oceněn i zpravodaj ČT Tomáš Etzler 

V souvislosti se včerejším slavnostním udílením cen Emmy v oblasti zábavního průmyslu bylo znovu připomenuto i oceňování v žurnalistické kategorii, které proběhlo před několika měsíci. Držitelem jednoho z nejvýznamnějších ocenění, které může novinář získat, je i zpravodaj České televize Tomáš Etzler. Cenu EMMY obdržel v kategorii Přínos k rozvíjení nových technologií.

Tomáš Etzler prestižní ocenění získal jako první český novinář, byť v tomto případě ještě ve službách CNN. Cenu porota udělila za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN, kterou používá i zpravodajství České televize. Jedná se o možnost mobilních živých vstupů bez nutnosti mít na místě velký přenosový vůz.

Etzler se dnes přiznal, že si význam ocenění v závalu práce nejprve neuvědomoval. Poté, co začaly chodit gratulace až z nejvyšších postů managementu CNN, prozřel: „Já jsem už za svou kariéru dostal řadu ocenění, a tak jsem se nejdřív domníval, že je to nějaká z dalších cen. Teď vím, že jsem dostal vlastně žurnalistického Oskara a teprve dodatečně se mi z toho trochu podlomila kolena. Je to nádherný pocit a já udělám vše pro to, aby to nebylo naposledy,“ dodává.

Ocenění pro zpravodaje České televize si velmi cení i ředitel zpravodajství televize veřejné služby Milan Fridrich: „Jsme hrdí na to, že máme v našem týmu novináře světové kvality. Oblast nových technologií a možnost přinášet rychle informace z kteréhokoliv kouta světa jsou jen některými přínosy, které pro nás spolupráce s Tomášem Etzlerem znamená.“

Etzler působil přes dva roky jako válečný zpravodaj CNN na Haiti, v Iráku nebo v Afgánistánu a je prozatím jediným Čechem, který kdy pro CNN pracoval. V roce 2007 se pak stal zpravodajem České televize v Číně.