Pero válcuje světovou konkurenci na YouTube, baví se i Klaus

Praha – Video prezidenta Václava Klause, kterému se na návštěvě Chile zalíbilo tamní protokolární pero, se stalo jedním z aktuálně nejsledovanějších videí světa. Na serveru YouTube je od různých uživatelů několik verzí tohoto videa, které odvysílala Česká televize v nedělním publicistickém pořadu 168 hodin. Nejsledovanější z nich vidělo za dva dny přes půl milionu lidí.

Nejvíce uživatelů, kteří se chtěli podívat, jak Klaus strká pero do kapsy, pochází z Česka a Polska, množství uživatelů je ale i z Irska, Německa, Austrálie nebo států Jižní Ameriky. Podle statistik YouTube je video s Klausem v Česku jedničkou, v globálním měřítku pak druhým nejsledovanějším videem. V Polsku se dostalo na třetí příčku, v Irsku pak obsadilo 32. místo ve sledovanosti.

Video přineslo úspěch i uživateli pansmith, který jej na YouTube publikoval. Jeho kanál se stal díky videu na serveru za poslední dva dny celosvětově druhým nejsledovanějším a nejsledovanějším v Česku.

Tečka pořadu 168 hodin (zdroj: ČT24)

Přispějte tužkou i pastelkou

Prezident Klaus se díky svému videu může na počátku května může těšit na dodávku stovek nových per, tužek či dalších psacích potřeb. Chystají je pro něj lidé sdružení ve skupině na Facebooku nazvané Sbírka per pro pana prezidenta!!!. Autoři výzvy k obdarování Klause vyzývají na sociální síti k tomu, aby lidé 2. května odeslali poštou na adresu Kanceláře prezidenta republiky pera, propisky, tužky, pastelky, fixy a jiné psací potřeby. K iniciativě se už přihlásila více než tisícovka lidí.

Komentář Václava Klause:

Václav Klaus dnes navštívil Brno, kde na tamní univerzitě získal čestný doktorát. Novináři se ho mimo jiné ptali, jak se mu líbí pero z Chile. „Není to pero, je to propiska,“ uvedl pro pořádek Klaus. S úsměvem pak celou situaci vysvětlil.

„Cestou do Brna jsem si něco psal v autě a četl jsem si v médiích, a koukl jsem se na tužku, kterou jsem měl v ruce, a tužka byla ze summitu v Lisabonu. To člověk standardně dělá, že si tužku, blok z té akce bere. Například teď píšu na blok, kde je lotyšský parlament. Píšete si poznámky, vezmete si ho, a pak si nekupujete další blok, ale píšete do stejného bloku.“

Václav Klaus
Zdroj: ČT24