Adrian Sarbu končí v čele mediálního gigantu CME

Praha - Adrian Sarbu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele mediální společnosti CME (Central European Media Enterprises Ltd.), která je vlastníkem skupiny Nova. Ve společnosti působil od roku 1995, kvůli předání funkcí zůstane zaměstnancem do 1. ledna 2014. Zpráva o Sarbuově odchodu je překvapivá vzhledem k dřívějším informacím o tom, že by měl zůstat v čele CME až do prosince 2016. Nástupce vybere komise ředitelů, kterou povede člen představenstva CME Duco Sickinghe.

„Jsem hrdý, že jsem mohl být součástí této společnosti téměř dvacet let a že se nám dařilo úspěšně pokračovat v práci v tomto období plném výzev. CME je skvělá společnost plná talentovaných lidí. Jsem přesvědčen, že tato společnost má namířeno k budoucím úspěchům. Moje mise v CME je splněna,“ citoval odcházejícího šéfa server tn.cz. Do budoucna by měl Sarbu s CME nadále spolupracovat, a to formou tvorby televizního obsahu, zjistila ČTK.

CME uvedla, že bude dál pokračovat v nastavené strategii, včetně zvýšení cen reklamy a zavedení distribučních poplatků. Zpráva o Sarbuově odchodu je překvapivá vzhledem k dřívějším informacím o tom, že by měl zůstat v čele CME až do prosince 2016, a to na základě prodlouženého kontraktu. Původně měl skončit v prosinci 2013. Yahoo Finance letos informovala, že pokud by se firma rozhodla ukončit dobrovolně kontrakt dříve nebo ho neprodloužila, dostane Sarbu odstupné od 3,6 milionu do 5,4 milionu dolarů, v závislosti na době ukončení dohody. Místo odstupného může firma také jmenovat Sarbua šéfem rumunských operací.  

„Domníváme se, že změna na postu generálního ředitele nepřinese významné změny ve směřování firmy. Změna cenové politiky a restrukturalizace firmy byly iniciovány za podpory největšího akcionáře Time Warner, a budou tak podle nás pokračovat i s novým ředitelem,“ komentoval změny analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Ztráta CME byla čtrnáctinásobně větší než o rok dříve

Mediální společnost CME v pololetí výrazně prohloubila ztrátu po zdanění na 150,1 milionu dolarů (2,9 miliardy korun). Ztráta byla čtrnáctinásobně větší než o rok dříve. Výnosy klesly o více než 16 procent na 317,3 milionu dolarů. Výsledky za samotné druhé čtvrtletí byly také slabší než před rokem. CME tento propad vysvětluje změnou obchodní politiky, která na počátku roku kvůli vyšším cenám reklamy odradila řadu dosavadních klientů.  

Adrian Sarbu
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. CME vedle České republiky provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

Adrian Sarbu (1955) je v současnosti jedním z nejvlivnějších mužů v českém showbyznysu. Pochází z rumunského Brašova. Je absolventem Divadelní a filmové akademie, po studiích se stal filmovým režisérem. V letech 1980-1990 natočil přes 150 krátkých filmů. Po roce 1989 se stal členem první porevoluční vlády. V roce 1990 založil produkční společnost Mediapro a o tři roky později stanici ProTV, která se v roce 1995 stala součástí sítě CME. Od roku 2006 působil jako regionální ředitel pro Česko, Slovensko a Rumunsko. V roce 2009 byl jmenován generálním ředitelem CME.

Vydáno pod