V Turnově hořela střecha textilní továrny Juta. Škoda zřejmě přesáhne milion korun

V Turnově na Semilsku hořela střecha textilní továrny Juta. Podle prvních odhadů škoda zřejmě překročí milion korun. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místo povolali výškovou techniku i lezeckou skupinu a střechu museli částečně rozebrat. Zhruba po třech hodinách se podařilo oheň uhasit. Na místě zůstala jedna jednotka, která bude do večera dohlížet, pak si musí dohled zajistit vlastník továrny.

Požár byl hasičům ohlášen kolem 13:30. Na místě zasahovalo osm jednotek. „K hašení jsme nasadili čtyři vodní proudy zevnitř budovy a i zvenčí pomocí výškové techniky. Dodávka vody byla zajištěna z čerpacího stanoviště na řece Jizeře,“ řekl mluvčí hasičů Jan Přerovský. Požár zasáhl střešní konstrukci, dovnitř haly se nerozšířil.

Likvidaci požáru podle Přerovského ztěžovala plechová střecha, kterou museli hasiči postupně kotoučovou pilou rozřezávat a rozebírat, aby se dostali pod lepenku až ke dřevu a ohniskům. Museli rozebrat větší část střechy, než byla zasažena ohněm, aby vyloučili skrytá ohniska. Rozebírání zajistila lezecká skupina z Liberce, s likvidací požáru pomohli i hasiči ze sousedního Středočeského kraje, z Mnichova Hradiště.

Lokalizovat požár se podařilo o půl páté odpoledne, zraněn nikdo nebyl, při příjezdu hasičů už byli pracovníci firmy z objektu venku. Příčina se zjišťuje. Podle předběžných informací oheň vzplál u komínové šachty, pravděpodobně ve vzduchotechnice. K požáru vzduchotechniky vyjížděli hasiči do turnovské Juty už v říjnu 2012, tehdy ale byly škody jen kolem 100 tisíc korun.

Turnovský závod je jedním z osmnácti závodů Juty v Česku, osm z nich je ve Dvoře Králové nad Labem. Podnik s více než dvěma tisíci zaměstnanci dodává vedle výrobků pro stavebnictví a zemědělství netkané textilie, pytle, vaky, geotextilie, motouzy či umělé fotbalové trávníky.